петак, 26. октобар 2018.

Svečano uručene nagrade 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga


U prepunoj sali „Ivo Andrić“ svečano su uručene nagrade 63. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga.

Nagradu za Izdavača godine podelile su izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada i Službeni glasnik iz Beograda. 

Predsednik žirija, prof. dr Dragan Simeunović i članovi prof. Slobodan Kanjevac, mr Milica Lilić, prof. dr Tiodor Rosić i Želidrag Nikčević, svoju odluku obrazložili su rečima:

„Izdavač Prometej godinama jedan od najrelevantnijih srpskih izdavača. Objavio je i objavljuje kapitalna lingvistička izdanja, izuzetna istoriografska i književna dela domaće i strane poezije i proze. Službeni glasnik već godinama spada u red naših najplodnijih i najkvalitetnijih izdavača i po izdavačkom dijapazonu, kao i po objavljenom sadržaju“.

Nagrada za Izdavački poduhvat godine pripala je knjizi „Crnjanski – biografija jednog osećanja“, autora Mila Lompara, u izdanju Izdavačkog preduzeća Pravoslavna reč iz Novog Sada.

Prema odluci žirija, nagrada Najbolji izdavač iz dijaspore pripala je ravnopravno izdavačima Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke i Pravoslavnoj reči iz Novog Sada, za knjigu „Spomeničko blago Republike Srpske“ autora Ljiljane Ševo i izdavaču Matica srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, Odjeljenje za srpski jezik i književnost iz Podgorice i Akademskoj knjizi iz Novog Sada, za knjigu „Istorija američke književnosti“ autora Radojke Vukčević.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je delu „Jasenovac Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti“ u izdanju Instituta za holokaust Šem olam (Izrael), Akademskog koledža Ono (Izrael), Fondacije za projekte edukacije za Holokaust u saradnji sa Poljskim projektom za restauraciju jevrejskih grobalja – FHEP (USA).


Nagrada Dečja knjiga godine pripala je knjizi „Gospodar solitera i druga čuda“ autora Miladina Ćulafića, u izdanju Srpske književne zadruge.

Specijalno priznanje za izdavača ravnopravno je pripalo izdavačima Zavod za udžbenike iz Beograda i Akademiji nauka i umetnosti Republike Srpske za drugi tom enciklopedije Republike Srpske, a specijalno priznanje za knjigu pripalo je ravnopravno knjigama „Patrijarh Pavle o islamu i muslimanima“ autora đakona dr Aleksandra Praščevića, u izdanju Izdavačke fondacije Srpske Pravoslavne crkve Arhiepiskopije beogradsko – karlovačke, „Ivo Andrić – Večiti kalendar maternjeg jezika“ autora Mira Vuksanovića u izdanju Makarija, Obodskog slova i Hercegovina izdavaštva, „Manastir Sv. Trojice Stanjevići 1338 – 2018“ u izdanju Svetigore iz Cetinja, Srbi na Kosovu i Metohiji u XIX i XX veku“ autora Milovana J. Bogavca i Dragoslava S. Ćetkovića u izdanju Obeležja plus iz Beograda i knjizi „Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“ urednika Dragana Vojvodića i Miodraga Markovića, u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti iz Beograda.

Specijalna nagrada za strip pripala je grafičkom romanu „Sat“, čiji autori su scenarista Dragan Lazarević de Lazare, crtač Vujadin Radovanović Vuja, kolor Rade Tovladijac, u izdanju Pčelica izdavaštva iz Čačka.

U ime žirija za dodelu Nagrade „Bogdan Kršić“ za najlepšu knjigu nagradu je uručio prof. Jugoslav Vlahović delu „Ikone stila Srbije“, autora Nede Todorović i Radmile Stanković u opremi Aleksandre Janković, u izdanju „Zepter Book World“ iz Beograda. 

Nagrada za najlepšu dečju knjigu pripala je ediciji „Princeza Sofija“ autorke Vesne Aleksić, u opremi Dušana Pavlića i sa ilustracijama Bojane Stojanović, u izdanju Kreativnog centra iz Beograda.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera dodeljeno je Jeleni Vasiljević za knjigu „Hostel Beatrice“ Miloša Švonje, u izdanju Prometeja iz Novog Sada.

Нема коментара:

Постави коментар