понедељак, 15. октобар 2018.

UGLJEŠA ŠAJTINAC U ZKM-u O Hadersfildu

od našeg stalnog dopisnika iz Zagreba



Posle desetak godina izvođenja u Beogradu predstava Hadersfild stekla je kultni status, kao i istoimeni višestruko nagrađivani film. 
 
Drama Hadersfild uskoro će biti premijerno postavljena na sceni Zagrebačkog kazališta mladih i stoga je na tribini „Čitanje kazališta“ oržanoj u ZKM-u gostovao  jedan od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca, Uglješa Šajtinac, autor ove drame.
 
Šajtinac je dobitnik Europske nagrade za književnost i Sterijine nagrade za dramu Hadersfild
 
 
"Vidiš, meni Hadersfild zvuči sunčano", u replici koju pred sam kraj ovog izvarednog komada izgovara jedan od likova svedena je sva težina nikad donetih životnih odluka. 
 
Mračnom, potresnom i duhovitom pričom o generaciji tridesetogodišnjaka iza kojih su posledice rata, a koji pred sobom ne vide baš nikakvu budućnost, Šajtinac vešto upravlja i ovako sažima radnju Hadersfilda
 
 
 
„Četiri muška lika iz istog razreda iste škole koji su se skupili u jednom stanu i eto, odvija se pred publikom muška drama s likovima koje niko ne voli. Da Igor nakon deset godina nije došao iz Hadersfild oni se ne bi sastali, a on je mamac da oni izgmižu iz svojih rupa i pokažu svoje pravo lice izgubljene generacije i lica muškaraca koji su inače patetičniji od žena…“. 
 
Teatrološku tribinu sa Šajtincem među publikom je sa zanimanjem pratio i redatelj Rene Medvešek i glumačka postava budućeg ZKM-ovog Hadersfild koji će premijerno biti prikazan 27. oktobra 2018.

Нема коментара:

Постави коментар