уторак, 30. октобар 2018.

Festival BUNT 6.0


Od 1. do 9. novembra na nekoliko lokacija u Beogradu biće održan festival BUNT 6.0 – Beogradska umetnička nova teritorija – na kom će biti predstavljena muzika iz Srbije i regiona.

Beogradska umetnička nova teritorija – BUNT, festival kamerne muzike, po običaju, osim koncerata kojih ove godine ima osam, sadrži i druge programe bliske muzici, a preko srodnih kluturnih sadržaja:

• međunarodni okrugli sto sa temom uloge umetnosti u današnjem društvu;
• tribinu posvećenu novom delu naše savremene kompozitorke Branke Popović;
• promociju zbornika „O ukusima se raspravlja – Pavle Stefanović“;
• a program namenjen deci sa posebnim potrebama ove godine nose Bilja Krstić i „Bistrik“.


Koncerti su, osim klasičnog repertoara i usmerenosti na umetnost izvođaštva mladih solista i zvuk violončela, ove godine proširili tematsko polje na etničku muziku sveta pa će tako, osim Bilje Krstić i „Bistrika“ sa narodnim pesmama balkanskog regiona, publika moći da čuje i vidi mini-spektakl „I EXIST – to Rajastan“ čuvenog nemačko-turskog gitariste i pevača Marka Sinana kome će se, na sceni „Raša Plaović“, pridružiti i čuvena violinistkinja i pevačica Iva Bitova, kao i pevačica Radžu Bopa, a sa romskom muzikom njihove postojbine, indijske države Radžastan.

Pratiće ih konsort sastavljen od članova dva orkestra: Drezdenskih filharmoničara i „Orkestra bez granica“.



Ovom tematskom segmentu festivala pripada i koncert popularne turske umetnice na narodnom žičanom instrumentu kemenče, Nermin Kajugsuz.

Klasični koncerti su ove godine podeljeni između najmlađih i najiskusnijih domaćih umetnika. Prva dva koncerta festivala rezervisana su za violinistkinju Unu Stanić, kontrabasistu Stevana Jovanovića, violončelistu Vuka Ovaskainena i violinistkinju Milicu Zulus, mlade umetnike več ovenčane mnogim međunarodnim nagradama.



Završetak festivala, zato, pripada iskusnim domaćim umetnicima. Sandra Belić i Nemanja Stanković obojiće zvukom violončela još jedan koncert sa delima Boamortijea, Šnitkea i Kodaja, dok će flautista Ljubiša Jovanović zatvoriti festival jednim od svojih podviga: izvešče celovečernji koncert posvećen delima savremenih srpskih autora za flautu-solo.

Polovina ovog programa biće svetske premijere ostvarenja koje su domaći kompozitori napisali baš kao porudžbinu za BUNT br 6, čime se broj premijera koje je Jovanović tokom godina odsvirao popeo na više od stotinu!



BUNT se po šesti put otvara u četvrtak, 1.novembra, koncertom u Kolarčevoj zadužbini. Nastupiće popularni mladi solisti iz Srbije koji se školuju, usavršavaju i rade u Beču, violinistkinja Una Stanić (1997) i kontrabasista Stevan Jovanović (1994), uz kamerni orkestar „Muzikon“ kojim će dirigovati gošća iz Austrije, Betina Šmit. Na programu su dela Kusevickog i Šuberta.

Нема коментара:

Постави коментар