уторак, 30. октобар 2018.

I EXIST - to Rajasthan" koncert u Beogradu u okviru festivala BUNT


NARODNO POZORIŠTE, scena “Raša Plaović” // 4. novembar 2018. // 20:00
Marc Sinan sa Drezdenskim simfoničarima i No Borders Orchestra

Solisti:
  • Iva Bittova (vokal / violina)
  • Raju Bhopa (vokal)
  • Daiam Khan (harmonium / vokal)
  • Papamir (dholak / vokal)
Umetnički direktor i kompozitor: Marc Sinan

// Koncert je deo Evropske turneje Beograd-Pečuj-Berlin //
 
“Neka Cigani dođu i cvetaju. Nedostaju nam. Mogu nam pomoći rušenjem naših ustaljenih pravila. Oni su ono što se mi pretvaramo da jesmo; oni su pravi Evropljani. Oni zaista ne znaju za granice.” 

Günter Grass 

Nova produkcija Marca Sinana "I EXIST - to Rajasthan" koju realizuje u saradnji sa Drezdenskim simfoničarima i No Borders Orchestra, a biće izvedena u okviru festivala BUNT, muzičko je putovanje do romskog mitskog porekla u Indiji. To je komad o razumevanju sopstvenog postojanja i našeg evropskog identiteta.

U ovom projektu savremena muzika Marca Sinana susreće se sa indijskom tradicionalnom muzikom, a nastala je kao rezultat puta u Radžastan. Jedna od najvećih muzičkih inovatorki, avangardna violinistkinja i pevačica Iva Bittova iz Češke, koju je beogradska publika ranije već imala prilike da vidi na više festivala, i britanski umetnički duo Damian i Delaine Le Bas, susreli su se po prvi put u Radžastanu, u kulturi veoma dalekoj od njihovog svakodnevnog života, a opet vrlo poznatoj.

Turneja je posvećena Damianu Le Basu (1965 - 2017), britanskom umetniku, utemeljenom Evropljaninu i glavnom predstavniku “Romske revolucije” u umetnosti. Damianovo "postojanje bez granica" je zdrava vizija jedinstvene i raznolike Evrope u kojoj se različiti identiteti mogu osećati kod kuće.

 »I EXIST - to Rajasthan« je priča o preživljavanju i snazi koja je omogućila Romima i Sintima, uprkos viševekovnom proganjanju, da prežive pokušaj trećeg Rajha da ih uništi.

Šarena, dekorativna scenografija koju su napravili Damian i Delaine Le Bas, zajedno sa dokumentarnim video snimcima, vizuelno su platno za moćnu muziku koju izvode briljantni evropski i indijski umetnici.

Koncert će biti deo festivala BUNT koji se održava od 1-9. novembra 2018.


ULAZ BESPLATAN.

UČESNICI & PARTNERI

Kompozitor i umetnički direktor: Marc Sinan
Producent: Markus Rindt
Libreto i dramaturgija: Holger Kuhla
Scenografija: Damian & Delaine Le Bas
Umetnička saradnja: Maike Vetzel
Violina, vokal: Iva Bittova
Vokal: Raju Bhopa
Harmonium, vokal: Daiam Khan
Dholak, vokal: Papamir
Orkestar: Drezdenski simfoničari & No Borders Orchestra

Нема коментара:

Постави коментар