уторак, 30. октобар 2018.

Nedelja, 34. Beogradski džez festival




Četvrte večeri 34. beogradskog džez festivala u Kombank Dvorani nastupila je korejska umetnica Jun Sun Na sa svojim kvartetom. 


Kako su retki susreti naše publike  sa umetnicima koji dolaze sa Dalekog Istoka, večerašnji koncert bio je više nego prijatno iznenadjenje. Jun Sun Na je žena prefinjene istočnjačke lepote i izuzetnih pevačkih sposobnosti. 


Čini se da je publiku očarao upravo taj spoj spoljašnje krhkosti i unutrašnje snage koja izbija u trenucima izvodjenja. Glas širokog raspona, vladanje tehnikom sketa, odlična kontrola glasa i poigravanje istim ostavljalo je bez daha. Repertoar se kretao od džez kompozicija do pop rok standarda, a čini se da je najsnažniji utisak ostavila izvodeći čuvenu pesmu "Aleluja" Leonarada Koena. 


Dirljiv trenutak za pevačicu bilo je prepoznavanje Korejaca u prvim redovima gledališta, te obraćanje na maternjem jeziku.


U drugom delu programa iste večeri nastupio je Čučo Valdez, pijanista , legenda afro-kubanskog džeza, sa svojim obnovljenim  projektom Jazz Bata iz 1972.godine. Prateći bend sačinjavali su dvojica perkusionista, bubnjar i basista, koji su davali dinamiku kompozicijama. Atmosfera je bila očekivano vesela, tipično kubanski dinamična, podigla je i deo publike na noge.  U tu svrhu Čučo i drugovi su koristili i tradicionalne kubanske: rumbu, salsu i bolero. 


Čučo Valdez  je dobitnik brojnih muzičkih nagrada, svirao je s najvećim imenima latino džeza Pakitom de Riverom, Omarom Portuondo i mnogim drugima. Beogradska publika dugo nije bila u prilici da sluša kubansku muziku, i ovo je bio nezaboravan dogadjaj.

Нема коментара:

Постави коментар