уторак, 1. март 2016.

44. FEST – KRALJICA PUSTINJE




Pustinja je imala svoju kraljicu. Dok je Lorens od Arabije bio još neprosvećeni, golobradi mladić. Kraljicu koja je gubila ovozemaljske ljubavi, a postala boginja čitavog jednog mnogobrojnog naroda. Žena koja je više volela arapsku pustinju od viktorijanskog Londona. Da li je na nju mislio Sting kada je spevao Desert Rose.


O njoj govori ovaj film prelepe fotografije, pejzaža od kojih zastaje dah. Radnja se odvija na Bliskom Istoku; Siriji, Jordanu i na kraju Egiptu, iako je film većim delom sniman u Maroku. Nikol Kidman, nestvarno lepa i prozračna, lepa je beduinska vila i proročnica njihove konačne slobode. Prilično romantično kada se prisetimo šta se danas tamo dešava. 

 
Gertruda Bel (1868. -1926.) putnica, pisac, planinar, arheolog, istraživač, kartograf i špijun, potiče iz ugledne porodice industrijalaca. Njen otac Tomas Hag Bel prilično ju je liberalno vaspitao. Godine 1884. upisala se na Kraljičin koledž u Londonu, da bi potom na Univerzitetu Oksford, kao jedan od najboljih studenata, diplomirala istoriju. Ne mogavši da se skrasi u domovini, 1892. odlazi u Teheran kod ujaka Franka Lascela. Svoje utiske sabrala je u knjizi Persijske slike izdatoj 1894. godine. Tečno je naučila arapski i perijski. Govorila je i francuski, nemački i turski. Putujući širila je krug svojih prijatelja. Nikad se nije udavala. Uticala je na formiranje Jordana i Iraka. Da li je ikada mogla da nasluti da će jedna  velesila moći, u budućnosti, da pohara muzej ove zemlje i otuđi  15 hiljada artefakata. Godine 2003. iz njega je nestala i njena bista, zajedno sa pločicom na kojoj je pisalo "Gertruda Bel, koju će Arapi uvek sa ljubavlju pamtiti".

 

Gertruda Bel je tragala za dokazima postojanja civilizacija na ovim prostorima, ali i uspostavljala bliske odnose sa narodima koji su živeli u velikoj Siriji, Mesopotamiji i Maloj Aziji. Naslutila je propast Otomanske imperije i zanimalo je šta će posle toga biti. Njena avanturistička priroda privlačila je suprotni pol, te je u tu klopku upao i major Čarls Doti Vajlijem, koji je bio konzul u Turskoj. Njihova ljubav podseća na onu iz Žene francuskog poručnika. On je poginuo na Galipolju u aprilu 1915, a ona okončala tako što se predozirala tabletama za spavanje. Groblje u Bagdadu gde je sahranjena danas je zaraslo u korov i zatvoreno za posetioce.

O ulozi koja joj je poverena Nikol Kidman kaže:


"Potpuno sam fascinirana njome. Ona je bukvalno definisala granice između Iraka i Jodana koje i danas postoje. Otišla je u pustinju sa Beduinima i svim drugim sukobljenim plemenima na kraju XIX veka"

 
Verner Hercog je reditelj, scenarista i producent. Studirao je istoriju, književnost i dramaturgiju. Osnovao je sopstvenu producentsku kuću 1963. Postavljao je opere, između ostalog u Bajrojtu i milanskoj Skali. Osvojio je brojne nacionalne i međunarodne nagrade za svoje filmove. Ridli Skot je takođe planirao (2011) da snimi film o ivotu poznate engleske političarke i književnice, a u njenoj ulozi je video Anđelinu Džoli.



Odlomak iz filma možete odgledati ovde 

  
KRALJICA PUSTINJE - Queen of the Desert
    Država:     USA / Maroko
    Program:     Fest 44
    Trajanje:     128'
    Režija:     Werner Herzog
    Scenario:     Werner Herzog
    Uloge:     James Franco, Nicol Kidman, Robert Pattison
    Festivali:     2015 Berlin, AFI Fest Los Anđeles / Berlin, AFI Fest Los Angeles
    Producent:     Michael Benaroya, Cassian Elwes, Nick N. Raslan
   Produkcija:     Benaroya Pictures, H Films, Raslan Company of America
                                                     Distibuter:     Dexin Film



Нема коментара:

Постави коментар