понедељак, 21. март 2016.

Otvoren 63. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma


Večeras je u Domu omladine Beograda svečano otvoreno 63. izdanje jednog od najdugovečnijih filmskih festivala u Evropi.

Uvodnu reč dao je Nenad Popović, umetnički direktor festivala: “Posebna mi je čast da stojim ovde pred vama večeras, a takođe i velika odgovornost zbog svih umetnika i profesionalaca koji su ovaj posao radili prethodne 62 godine. Za filmove koje ćete gledati odgovoran sam ja, kao i Nataša Damnjanović, Maša Nešković i Rastko Ćirić. Želeli smo da napravimo rigorozne selekcije, da smanjimo broj filmova, ali i da se upustimo u potragu za novim filmskim vizijama i formama. Koliko smo uspeli, sudite vi kao publika. Pokušali smo da ukrotimo program ovog festivala, da selekcije budu jasno sagledane i da vas filmovi pokrenu na dubljem nivou, nadam se da ćete uživati.”

Prvi festival održan je 1954. godine u Pulskoj areni, da bi se posle  šest godina preselio u Beograd, kao i da je prvi put pod imenom Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma održan 2004. godine. U narednih šest dana će biti prikazano 109 filmova.

Nagrada za životno delo dodeljuje se 27. put od 1987. godine. Odbor je doneo jednoglasnu odluku da se ovo priznanje posthumno dodeli istoričaru filma, reditelju i profesoru, Dejanu Kosanoviću. 

Profesor Radenko Ranković u dirljivom govoru prisetio se svog nekadašnjeg profesora, a zatim i kolege na Fakultetu dramskih umetnosti, nakon čega je publika imala priliku da pogleda kratak film o Kosanoviću koju je festival pripremio u njegovu čast. Ranković je potom uručio nagradu Meliti i Jeleni Kosanović, Dejanovim ćerkama, koje su se zahvalile sledećim rečima: “U ime Dejanove supruge Žanke i svih članova njegove porodice želimo da vam se zahvalimo na ovom izuzetnom priznanju koje odaje počast njegovoj životnoj i nesebičnoj posvećenosti kinematografiji.”


Kratki dokumentarni film Varičela Viktora Kosakovskog imao je čast da probije led ovogodišnjeg festivala. Nakon toga, publika je uživala u filmu  A Family Affair rediteljke Angeliki Aristomenopulu, koja je pozdravila publiku pre projekcije i najavila svoje ostvarenje, dugometražni dokumentarni film o jednoj od najpoznatijih muzičkih porodica sa Krita.


Nagrade će se dodeljivati za najbolji film u svakoj selekciji – animirani, kratki igrani, kratki dokumentarni i dugometražni dokumentarac. Biće dodeljene nagrade i za najbolju kameru, montažu, dizajn zvuka ili kompoziciju koje se dodeljuju isključivo domaćim filmovima.

Do 26. marta biće prikazano 78 filmova u takmičarskim selekcijama, i 31 film u revijalnom programu. Biće dodeljeno ukupno 15 nagrada. Grand prix festivala biće dodeljen najboljem kratkometražnom filmu kao i najboljem dokumentarnom filmu. Cena karata za sve projekcije je 200 din i mogu se kupiti na blagajni Doma omladine Beograda.

Нема коментара:

Постави коментар