среда, 16. март 2016.

63. BeogradskI festival dokumentarnog i kratkometražnog filma


Na festivalu koji se održava od 20. do 26. marta biće prikazano 78 filmova u takmičarskim selekcijama, i 31 film u revijalnom programu. Biće dodeljeno ukupno 15 nagrada, jedna za životno delo, nagrade za najbolji film u svakoj selekciji, kao i nagrade za najbolju kameru, montažu, dizajn zvuka ili kompoziciju koje se dodeljuju isključivo domaćim filmovima. Gran pri festivala biće dodeljen najboljem kratkometražnom filmu kao i najboljem dokumentarnom filmu.


Autori koji su kasnije sticali slavu i reputaciju u svetu prve nagrade dobijali su upravo na ovom festivalu, Krsto Škanata, Ante Babaja, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev i mnogi drugi. Ove godine izdvojen 15% veći budžet za organizaciju u odnosu na prošlu godinu, u cilju stimulacije i unapređivanja ove značajne kulturne manifestacije.

Nenad Popović, umetnički direktor festivala, predstavio je program koji nas očekuje kao i izmene u koncepciji festivala. Prvo što je istakao je smanjen broj filmova u odnosu na ranije godine, i da je publici ponuđen zgusnutiji program iz koga su izostavljeni dokumentarci koji više priliče televiziji, kako bi se akcenat stavio na filmsku formu. Značajna promena je i takmičarska selekcija u kojoj su dokumentarni filmovi iz jugoistočne Evrope, budući da su nam oni tematski i kulturološki bliski. On je takođe otkrio šta ćemo gledati na otvaranju festivala- kratki dokumetarni film Varičela, o dve devojčice koje spremaju ispit na baletskom konzervatorijumu, kao i jedan od najboljih dokumentaraca iz prošle godine, Porodični posao, koji govori o tri generacije poznatih grčkih etnomuzičara sa Krita.
 

programske  šeme festivala

Nada Savić, programski direktor festivala, spomenula je i ostale takmičarske selekcije- kratkometražni filmovi u tri kategorije, animirani, dokumentarni i igrani. U okviru svake kategorije postoji podela na domaće, strane i filmove iz jugoistočne Evrope. Pomenula je i da će na festivalu biti predstavljen dvd Istorija animiranog filma u Srbiji.


Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, prokomentarisao je učešće filmskog centra u organizaciji festivala, prvenstveno u podršci nagradama u takmičarskom programu, ali i u održavanju radionica čiji je cilj da razviju dijalog između publike i filmskih profesionalaca.

Marko Popović, urednik filmskog programa Doma omladine, istakao je da je ta institucija fokusirana na filmove koje publika ne može da vidi u redovnoj distribuciji, autore i žanrove koji su van mejnstrima, zbog čega mu je izuzetno drago da baš Dom omladine ove godine može da ugosti festival, posebno zbog radionica na kojima se stvara neverovatna kreativna energija.


Milan Lazović, direktor CEBEF-a, spomenuo je i da će festival ugostiti veliki broj domaćih i stranih gostiju, kao i da je najvažniji činilac upravo publika, kojoj se izašlo u susret simboličnom cenom karte od 200 dinara.



Kulturnik izdvaja dva ostvarenja koja će biti prikazana u revijanoj selekciji. 


Da li znate kako je to biti mačka u Istanbulu?

Saznaćete ako pogledate dokumentarac "Kedi", koji će biti prikazan u revijalnom programu Festivala

"Kedi" je film o stotinama hiljada mačaka koje skitaju slobodno Istanbulom hiljadama godina, lutajući kroz ljudske živote i utičući na njih onako kako to samo mogu životinje koje žive između svetova divljine i hrane koju im ljudi ostavljaju.

Drugo ostvarenje je "Hotel sa 12 zvezdica",  još jedan dugometražni film koji će biti prikazan u revijalnom delu programa. Autor scenarija, reditelj i animator je Borislav Šajtinac, dobitnik Nagrade za životno delo na 57. beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma.


Program možete pogledati ovde





 

Нема коментара:

Постави коментар