четвртак, 3. март 2016.

Mladost - Sve je lako...




Kad ostariš, kad protutnje sve šanse (koje si iskoristio ili već nisi), vreme je za put u Švajcarsku. Zemlju sira, satova-kukavica i džepnih peroreza. Odakle i put u zategnutu, vremešnu lepoticu, Veneciju izgleda kao teška avantura. 

A tamo, ispod snežnih planinskih vrhova, vreme, taj bespoštedni kradljivac uspomena, pelješi svoje verne pacijenta. Džaba šta si i koliko si radio dotad. Vreme ističe kao pesak u istoimenim satovima. Fred i Mik, su prijatelji,  jedan je kompozitor i dirigent u penziji  a drugi reditelj na sumraku karijere (i života). U samo predvečerje njihovih života, lepota pored njih prosto buja. Ostaje im samo da je nemo posmatraju, da joj se dive. Mladosti. 


Sjajna i smela epizodna uloga Džejn Fonde. Protutnjaće tu i istetovirani fudbaler van kondidcije, koji je voleo da igra levom rukom, žena koja radi treću smenu i ispunjava želje, mis univerzuma otelotvorenje boga, austrijski kaplar i netalentovani moler.


Godine koje dolaze pokrivaju mrenom prohujale godine. A život je poput mehura od sapunice. Možete li da se nosite sa tim?


Film koji je privukao mnogobrojnu publiku (dupke puna sala Sava centra), esencijalni je dokaz da je sve prolazno i sklono zaboravu, a da je sladak cvet mladosti nežna i kratkotrajna biljka. Da budem iskren, ja sam više očekivao. Ne mislim od života, od filma. 


Paolo Sorentino rođen je 1970. godine u Napulju, Italija. Sorentino je scenarista i reditelj, poznat po filmovima Velika lepota, Mladost i Ovo mora da je to mesto.


Odlomak iz filma možete pogledato ovde

MLADOST  - Youth

    Država:     Italy / Fr./ Switzerl. / UK
    Program:     Fest 44
    Trajanje:     118'
    Režija:     Paolo Sorentino
    Scenario:     Paolo Sorrentino
    Uloge:     Michael Caine, Harvey Keitel, Jane Fonda, Rachel Weisz, Paul Dano
    Festivali:     2015 Kan, Karlove Vari, BFI London, Toronto, Hemptons, Los Anđeles, Nju Orleans / Cannes Film Festival, Karlowy Vary Internation
    Produkcija:      Indigo Film   In collaboration with Medusa Film
    Distribucija:      MCF MegaCom Film
    Nagrade:      2015 Karlove Vari - Nagrada publike, Evropska filmska Nagrada za najbolji film, najboljeg reditelja (Paolo Sorentino), Nagrada za najboljeg glumca (Majkl Kejn), Holivudska filmska Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu (Džejn Fonda)Karlowy Vary International Film Festival - Winner Audience Award, European Film - Winner Best Film, Best Director (Paolo Sorrentino), Best Actor (Michael Caine), Hollywood Film - Winner Best Supporting Actress (Jane Fonda





Нема коментара:

Постави коментар