недеља, 6. март 2016.

Filmoteka-predstavljanje knjige hrvatskog autora Marka Njegića



Naš gost je Marko Njegić, hrvatski novinar i filmski kritiča dnevnog lista „Slobodna Dalmacija“' bio je saradnik Filmskog festivala u Splitu, radijske emisije „Odiseja“, časopisa za filmologiju i filmsku kritiku „Hrvatski filmski ljetopis“ i veb portala popcorn.hr, kao i član "Vijeća za film i medijsku djelatnost Grada Splita". 

Uređivao je prvi hrvatski filmski mesečnik „Holivud“, kao i nedeljni prilog „Reflektor“ u „Slobodnoj Dalmaciji“. Bio je član FIPRESCI žirija filmskih festivala u Motovunu i Ljubljani, i član žirija Festivala mediteranskog filma Split. 

Povod našeg razgovora bila je knjigu „FILMoteka“, kompilacija filmsko-kritičarskog rada, tačnije tekstove nastale od  2004. godine naovamo, počevši od kritike hrvatskog filma „Ta divna splitska noć“ do Oskarima nagrađene „Gravitacije“. Kako je došlo do ideje da se ovi tekstovi stave među korice?

“Ideju da se ti tekstovi saberu, u delo je pretvorio izdavač Veljko Krulčić, ne samo zato da bi se na papiru ovekovečio deo mog opusa, već i da se iz, ovog ili onog ugla, kroz kritike aktuelnih repertoarnih i festivalskih ostvarenja, trendovske eseje i fenomenološke temate, zabeleži jedna vrlo uzbudljiva era u svetu filma, s povremenim osvrtom u prošlost, kroz natpise o Hičkokovim filmovima.“ 

Kad smo već kod njega u knjizi  postoji  posebno poglavlje nazvano Hič –Hič-Hičkok. Čime je to zaslužio?

„Hičkok je bio reditelj ispred svog vremena, inovator u stilu i sadržaju, umetnik i zabavljač. Njegovi se filmovi gledaju i čitaju između redaka. I jako su ukusni. Neke od najslađih filmskih “kriški kolača“ koje sam u životu probao.“


Član ste ovogodišnjeg FEST-ovog žirija Granice. A šta kažete kojim pravcem idu kinematografije u regionu?

„Dobro se drže  s obzirom na okolnosti. Lično, voleo bih da se snima više žanrovskih filmove.“

Нема коментара:

Постави коментар