петак, 4. март 2016.

Magbet na platnu i u pozorištu




U istom ovom pozorištu gledao sam istoimeni komad u izvođenje Švedskog kraljevskog dramskog pozorišta  iz Štoholma. 


A sada, u okviru FEST-a filmska verzija donosi nam iznova krvavi duh Magbeta sa platna. Kao jedan od najboljih set dizajnera u Australiji, Džastin Kurcel oplemenjuje svoj rediteljski rad snažnim vizuelnim pripovedanjem o krvavom Šekspirovom piru. 


Nekad nije bilo izbora, pa makar oni bili i prevremeni. Nije se manipulisalo glasačkim masama. Bilo je tada sve jednostavnije; ubiješ konkurenciju i staviš krunu na glavu. Onda pereš krv sa ruku i savest iz duše. Savest, šta to bejaše? 


Magbet je priča o ljudskim težnjama i sredstvima kojima pribegavaju da bi ih ostvarili. Časnim, a najčešće nečasnim. Odlazimo u Škotsku u XI vek . Prelepi pejzaži, sjajna scenografija i kostimi, bojno polje, masovne scene, još sjajniji glumci, krv leti na sve strane skoro kao kod Terentina.   


Priča o jakim ženama, ali i muškarcima koji vitlaju mačevima, ali se i lepo i slikovito izražavaju (mada ih to ne sprečava da posle iskasape svoje protivnike). 


Odlomak iz filma možete pogledati ovde 

MAGBET  - Macbeth

   Država:     UK / France /USA
   Program:    Fest 44
   Trajanje:     113'
   Režija:     Justin Kurzel
   Scenario:     Jacob Koskoff, Michael Lesslie, Todd Louiso, William Shakespeare
   Uloge:     Michael Fassbender, Marion Cotillard, Jack Madigan, Frank Madigan
   Festivali:     2015 Kan, Čikago, Mil Veli, Kork, Madera, Sitžes, Filadelfija, Midlburg / Cannes International Film Festival, Chicago Internatio
   Producent:     Iain Canning, Emile Sherman, Laura Hastings-Smith
   Produkcija:     See Saw Films in association with DMC Film, Anton Capital Entertainment (ACE), Film 4, Creative Scotland, Studio Canal
   Distribucija:      Blitz Film

Нема коментара:

Постави коментар