уторак, 1. март 2016.

44. FEST - 99 DOMOVA (99 Homes)




Da li je ceo svet u krizi zbog kraha hipotekarnih kredita u Americi?  Kriza je bila najočitija u četiri američke federalne država, ali je Orlando u filmu uzet zbog svoje simbolike. Da li Amerika želi da spasava gubitnike? Ili je uvek samo na strani pobednika. Ima li svako pravo na tzv. „američki san“? Da li su se prilikom izbacivanja iz stanova desila i ubistva? Da li ljudski rod pokreće samo gramzivost i pohlepa?  Tada je u Americi šest i po miliona izgubilo dom. Izbačeno na ulicu.


Kada harizmatričnin i nemilosrdni biznismen Rik Karver, izbaci iz doma Denisa Neša, samohranog oca koji se brine o svojoj majci i mladom sinu, Neš postaje očajan da obezbedi svoju porodicu i primoran je da radi za Karvera. Karver mu obećava da će povratiti kuću i osigurati porodicu, ali ga lukavo uvlači u svet bogataša i glamura. Kako Neš upada sve više u Karverovu mrežu, shvata da situacija postaje mnogo brutalnija i opasnija nego što je zamišljao.


Film je osvojio Grand Prix na Američkom filmskom festivalu Dovil. Takođe je prikazan na Specijalnim projekcijama Festivala u Torontu 2014. Ono što je najzanimljivije u vezi sa ovim filma je podatak na koji nam je ukazao sam reditelj ovog filma, Ramin Bahrani, da u filmu pored profesionalnih glumaca igraju i naturščici. Oni se pojavljuju u ulozi šerifa, čistača stanova, ali i onih koji će biti iseljeni. Ni sam šerif, kada bi zakucao na vrata nekog stana, ne bi znao da li ima posla sa glumcem ili pravim stanarom. To je kraj, to je krah, a san započinje u školama gde se vijore zastavice „winners“, iako su pod njom postrojeni i budući gubitnici.
Bahrani je dugo pripremao materijal, obilazio Floridu koja je najjače pogođena krizom, susretao se sa advokatima, prisustvovao izbacivanjima, i bio je šokiran onim što je zatekao. Dramatične situacije koje vidimo u filmu su inspirisane pravim događajima kojima je reditelj prisustvovao.  


„Ceo svet se srušio preko noći. Ljudi uglavnom znaju za statistike, ali osim ako se to nije desilo njima lično, ne znaju kako je zaista bilo. Ovo nije film sa agendom, ovo je emotivni film koji će, nadam se, naterati ljude da razgovaraju o njemu kad se završi. Film ne daje rešenje, likovi su uradili ono što su mislili da treba, a šta im se dešava posle, to je na publici da odluči. Mislim da mi kao nacija moramo da se preispitamo, nema veze gde se nalazite na socijalnoj, ekonomskoj ili političkoj skali, treba da preispitate trenutnu situaciju. Želim da publika dođe očekujući emotivni triler posle koga će pokrenuti neke značajne razgovore,“ rekao je Bahrani.

Reditelj nas je na kraju razgovora upozorio da živi u „zemlji u kojoj bi Donald Tramp mogao postati sledeći predsednik“.

Ramin Bahrani je rođen 1975. u Novoj Karolini. On je scenarista i reditelj čiji su filmovi prikazivani na festivalima u Veneciji, Kanu, Berlinu, Torontu i Sandens festivalu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, uključujući FIPRESCI nagradu za najbolji film u Veneciji (Goodbye Solo, 2008) i prestižnu Gugenhajm stipendiju. Retrospektiva njegovih filmova prikazivana je i u Muzeju savremene umetnosti u Njujorku. Godine 2010, legendarni filmski kritičar Robert Ebert proglasio je Bahranija “rediteljem decenije”.

 
Odlomak iz filma možete odgledati ovde

99 DOMOVA (99 Homes)
Država:   USA
Program:   Glavni program - takmičarski
Trajanje:   112'
Režija:   Ramin Bahrani
Scenario:   Ramin Bahrani / Amir Naderi / Bahareh Azimi
Uloge:   Andrew Garfield, Michael Shannon, Laura Dern.
Festivali:   2014 Venecija, Toronto / Venice, Toronto 2015 Sandens, Njujork / Sundance, New York
Fotografija:  Bobby Bukowski
Montaža:     Ramin Bahrani
Muzika:  Antony Partos
Producent:  Ashok ArmitrajRamin BahraniKevin TurenAndrew Garfield
Produkcija:  Hyde Park EntertainmentNoruz Films
Distribucija: MCF MegaCom Film
Nagrade:     2014 Venecija - Nagrada Vitorio Veneto za najbolji film  / Venice - Vittorio Veneto Film Festival Award for Best Film, 2015 Dovil - Velika specijalna nagrada - Ramin BahraniDeauville - Grand Special Price - Ramin Bahrani

Нема коментара:

Постави коментар