четвртак, 17. март 2016.

DANKINJA




“Sad sam konačno osoba koja stvarno jesam!”


Dankinja (The Danish Girl) je britansko-američko-nemačko-dansko-belgijski biografski ljubavni film iz 2015, snimljen po romanu Dejvida Ebershofa, a u režiji Toma Hupera (The King’s Speech, Les Misérables) .


U srži filma je transfrormacija slikara Ajnara Vegnera (Edi Redmajn) u Lili Elbe. Slikara idiličnih pejzaža zatičemo u Kopenhagenu 1926. u srećnom, konzumiranom braku sa slikarkom Gerdom Vegner (Alisija Vikander).



 
Inicijalna kapisla promena je nedolazak ženskog modela. Lakoverna supruga  Gerda zamoli svog muža da zameni model i obuče mu haljinu. Gerdu je očarana Ajnarovom ženstvenošću, uz napomenu da ne prelazi granicu i ne glumi drolju. Kuraži imaginarnu Ajnarovu žensku stranu, nazivajući je LIli, savetuje je da bude ljupka i lepa. Kod sebe otkriva dumetničku strast, kojju dosada nije poznavala, a Ajnar je oduševljen crtežima sebe kao žene. Ovaj seksualni fetiš oboje raspomami.  Okidač.


Njemu se to dopadne, uživljava se u ulogu (autoginefilija) i kreće trnovitim putem transrodne osobe. Suprugu zamenjuje svojim odrazom u ogledalu i na platnu. Verna supruga, prati ga u tome, verujući da je u pitanju samo igra. 


No, Ajnar polako nestajue ustupajući mesto koketnoj Lili.  Koja se otrgnula s lanca, odlepršala iz Pandorine kutije i uživa punim plućima u novoj slobodi.


Saldo: Gerda je izgubila ljubavnika, a dobila inspirativni model. Ajnar je u sebi pronašao ženu koja će mu doći glave. U vreme kada se ovo smatralo za tešku boleštinu, neistraženu i sramnu, slikar kreće u neizvesnu operacija promene pola. Operacije koje su Lili učinile ženom podelile su svet i postale novinarska senzacija. 



Film info: Dankinja (The Danish Girl)

Trajanje filma :                 2 sata
Distributer :       Blitz Film&Video
Godina :               2015.                   
Uloge :                                 Alicia Vikander, Eddie Redmayne, Amber Heard
Reditelj :             Tom Hooper
Producent :        Tim Bevan, Eric Fellner, Anne Harrison
Scenarist :           David Ebershoff, Lucinda Coxon

Нема коментара:

Постави коментар