уторак, 1. март 2016.

44. FEST – Mandarina




U američkoj filmskoj kasabi ništa nije onako kako, na prvi pogled, izgleda. Jedna noć i to baš Božićna biće dovoljna da se mnoge tajne otkriju, razotkriju... 


Sin-Di (debitantkinja Kitana Kiki Rodrigez) se vraća na štraftu. Pošto dozna da je njen momak i makro (Džejms Renson) bio neveran, dok je ona bila privremeno lišena slobode, prostitutka i njena najbolja prijateljica Aleksandra (debitantkinja Maja Tejlor) kreću sa zadatkom da otkriju gde se krije ta srcelomlka.


Njihova bučna odiseja vodi ih kroz razne subkulture Los Anđelesa, uključujući i porodicu taksiste Jermena koja i sama krije neke svoje tajne. U svojim ranijim filmovima (Starlet, Prince of Broadway), reditelj Šon Bejker je prikazao svetove koji su retko viđeni na filmu u bogatim nijansama i intimnim detaljima. 


Mandarina nastavlja istim putem i donosi eksploziju energije i stila. Ultra moderna Božićna bajka u kojoj nema mesta za Božić Batu. Čiji je budžet izbosio tričavih sto somova zelembaća.


Ono što sinopsis ovog neobičnog inie filma ne nagoveštava je da je ljubomorna dragana trandža, a da je verenika preotela prokletnica prava riba. Drama! A kad bolje razmislim, nešto me kopka: gde smeštaju trandže u muški ili ženski zatvor? Ili u Americi imaju posebna odeljenja. Zna li neko? Iko?

Šon Bejker je reditelj, scenarista i producent, poznat po filmovima Take Out i Prince of Broadway koji su nominovani za nagradu Spirit. Njegov film Starlet (dobitnik Spirit nagrade Robert Altman) predstavio je prvi put u glavnoj ulozi Dri Hemingvej i prikazan je širom Severne Amerike. Bejker je jedan od tvoraca lutkarske komične serije Greg the Bunny (IFC/FOX)  i njenog kasnijeg spin-ofa Warren the Ape (MTV).

Odlomak iz filma možete odgledati ovde


MANDARINA Tangerine
    Država:     USA
    Program:     Glavni program - takmičarski
    Trajanje:     88'
    Režija:     Sean Baker
    Scenario:     Sean Baker, Chris Bergoch
    Uloge:     Kitana Kiki Rodriguez, Mya Taylor, Karren Karagulian, Mickey O'Hagan
    Festivali:     2015 Sandenns, London, Okland, Kork, Sidnej, Štokholm, Melburn, Edmonton /Sundance Film Festival, BFI London Film Festival, Auck
    Fotografija:     Radium Cheung, Sean Baker
    Montaža:     Sean Baker
    Muzika:     Matthew Smith
    Producent:     Darren Dean, Shih-Ching Tsou, Marcus Cox & Karrie Cox, Sean Baker
    Produkcija:     Magnolia Pictures, Duplass Brothers s, Through Films in association with Cre Film & Freestyle Pictures Co.
    Distribucija:     Centar Film
    Nagrade:      2015 Dovil - Nagrada žirija, Kork - Glavna nagrada za najbolji filmDauville - Jury Prize, Cork- Grand Prix International for Best Film


Нема коментара:

Постави коментар