уторак, 29. март 2016.

7. Festival frankofonog filma - Leto




U ponedeljak, 28. marta 2016. godine u 19 časova, u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici svečano je otvoren 7. Festival frankofonog filma. Organizuje se u okviru Meseca Frankofonije, koji se obeležava brojnim manifestacijama širom sveta, tokom čitavog meseca marta. Međunarodna organizacija frankofonije broji 200 miliona osoba, koje govore francuski, odnosno 56 država stalnih članica i 19 članica posmatrača, a među njima je i Srbija od 2006. godine.

Prvo nam se obratio Marjan Vujović, upravnik Muzeja jugoslovenske Kinoteke, koji je naglasio da ova ugledna institucija već sedmi put sarađuje sa Francuskim institutom u realizaciji Festivala frakofonog filma, kao i da francuski film čini značajan deo programa Kinoteke (u okviru Festivala nitratnog  filma, u ciklusima filmskih velikana, kao što je tek održani posvećen Delonu i onaj koji se tek planira, a posvećen je Belmonudu.) Sa francuskom kolegama se obnavljaju i neki francuski filmovi, čije se kopije nalaze samo kod nas. 

A onda je reč predao Marku Popoviću, uredniku filmskog programa Doma omladine Beograd, koji je konstatovao da Srbija pripada istom kulturnom prostoru, te je logično da deluje u grupi frankofonih zemalja. Pogotovu sada, kada je takav pogled na svet doveden u pitanje i ugrožen. Svi fimovi na ovom festivalu govore kako raspoznati ono važno u životu i odvojiti od onog nebitnog. Kako krčiti svoj put životnom stazom uprkos teškoćama.

Na kraju nam se obratio Žan-Batist Kizen, direktor Francuskog instituta u Srbiji. On nas je obavestio da ćemo imati priliku da pogledamo osam nesvakidašnjih, svežih, emotivnih, neočekivanih, napetih filmskih priča iz Francuske, Tunisa, Rumunije, Bugarske i, naravno, Srbije. Susrešćemo se zaljubljenim feministkinjama, komunističkim vešticama, krenuti u potragu za izgubljenom bakom, videti misterioznu smrt lokalnog mangupa, ali i priču o rađanju svetskih košarkaških  šampiona … 

A zajednička vodilja svim filmovima je da, iako obrađuju mračne i teške teme, to čine na vedar način, sa zaključkom da treba i pored svega biti optimističan. Zaključivši svoje izlaganje, gospodin Kizen je proglasio ovogodišnji Festival otvorenim. 


A onda smo imali priliku da pogledamo film  Leto (La belle saison), francusku produkciju iz 2014. godine. Ovaj simpatični film, u režiji Katrin Korsini, koji traje 105 minuta, vraća nas u 1971. godinu i na francusko selo, na koje nisu još stigle burne društvene promene. Pratimo sudbinu energične Delfin, ćerke zemljoradnika, koja se se seli u Pariz kako bi se odvojila od svoje tradicionalne porodice. 


Tamo naleće na Karol, feministkinju, koja živi sa dečkom Manuelom. Između njih će se razviti strasna veza. 


Urbana profesorka španskog, Kerol, pojuriće za devojkom sa sela u jedan, za nju, sasvim novi svet. Svet u kojem vladaju ograničenja. Svet u kojem je žena uvek u senci muškaraca. Svet gde se novine dočekuju sa bolnom grimasom na licu i ogovaranjem iza leđa. 


Da li će njihova veza uspeti da pobedi predrasude zaostale sredine i neke vlastite strahove, otkrićete u ovom filmu. 


Do tada deo filma možete pogledati ovde

Нема коментара:

Постави коментар