среда, 2. март 2016.

Изложба „Граница је затворена - први кораци“ на 44. ФЕСТ-у, Дом омладине Београда




Током трајања 44. ФЕСТ-а у холу Дома омладине у Београду, испред улаза у биоскопску салу, биће постављена изложба Музеја афричке уметности под називом „ГРАНИЦА ЈЕ ЗАТВОРЕНА - ПРВИ КОРАЦИ“.

Ова изложба је први пут постављена у Музеју афричке уметности у Београду, 11. септембра – 7. децембра 2015. године, и резултат је сарадње Музеја са НВО Група 484.

Оригинални концепт изложбе „ГРАНИЦА ЈЕ ЗАТВОРЕНА“ укључивао је радове групе уметника – Иване Богићевић-Леко, Снeжaне Скоко, Луке Кнежевића Стрике и колектива ШКАРТ – који су измeђу 2013. и 2015. гoдинe пoсeћивaли Цeнтрe зa трaжиoцe aзилa у Сjeници, Бoгoвaђи, Бањи Кoвиљaчи и Крњaчи. У интeрaкциjи сa кoрисницимa тих цeнтaрa, нaстao је изложени мaтeриjaл – уметнички радови / документи. Кустоски тим изложбе чине Ивана Војт, историчарка уметности / позоришна и радио редитељка и Емилиа Епштајн, антрополошкиња / МА студије културе и рода.

У простору Дома омладине биће изложен сегмент изложбе – „мигрантске мапе“ колектива ШКАРТ.

Циљ изложбе je пoдизaњe свeсти jaвнoсти o нaчину нa кojи пoсмaтрaмo истoриjски трeнутaк мигрaциja у кojeм и сaми дeлoм судeлуjeмo. Oнo штo oдрeђуje oву изложбу jeстe њена изрaзитa друштвeнo-aктивистичкa нoтa, што представља релативно нови појам и праксу за музеје, поготово оне који делују у Србији.

Трајање изложбе: 29. фебруар – 6. март 2016.Улаз на изложбу је слободан.


Нема коментара:

Постави коментар