четвртак, 10. март 2016.

7. Festival frankofonog filma



 
Od 28. do 31. marta 2016.
Dom omladine Beograda i Jugoslovenska Kinoteka


Kao i svake godine za mesec Frankofonije, Francuski institut se udružuje sa ambasadama frankofonih zemalja u Srbiji, Ministarstvom kulture Republike Srbije, Jugoslovenskom kinotekom i Domom omladine Beograda kako bi vam predstavio izbor iz nove frankofone produkcije.

Osam nesvakidašnjih, svežih, emotivnih, neočekivanih, napetih filmskih priča iz Francuske, Tunisa, Rumunije, Bugarske i, naravno, Srbije.

Pogledaćemo izbliza zaljubljene feministkinje, komunističke veštice, potragu za izgubljenom bakom, misterioznu smrt lokalnog mangupa, priču o rađanju svetskih košarkaških  šampiona …


Dobrodošli u čudesni svet Frankofonije u Beogradu!

Festival Frankofonog filma organizuje se u okviru Meseca Frankofonije, koji se obeležava brojnim manifestacijama širom sveta, tokom čitavog meseca marta. Međunarodna organizacija frankofonije broji 200 miliona osoba koje govore francuski, odnosno 56 država stalnih članica i 19  članica posmatrača, a među njima je i Srbija od 2006. godine.

Festival se otvara u ponedeljak, 28. marta u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1, a nastavlja od 29. do 31. marta u Domu omladine Beograda, Makedonska 22

Festival će svečano otvoriti francuski film "Leto" (2015) u režiji Katrin Korsini.

28.03. 19č
Leto (FRA, 2015, 105’)

Godina 1971. Ćerka seljaka, Delfin, seli se u Pariz kako bi otišla od porodice i stekla finansijsku nezavisnost. Karol je Parižanka. Ona se zabavlja sa Manuelom i aktivno učestvuje u počecima feminističkog pokreta. Kada se Delfin i Karol upoznaju, njihova ljubavna priča će im zauvek promeniti živote.
Režija: Katrin Korsini
Igraju: Sesil de Frans, Izia Ižlen, Noemi Lvovski


29.03. 19č
SEĆANJA
 (Les souvenirs)
Francuska/2015/94 min/Režija: Žan-Pol Ruv
Romen bi da bude pisac, a radi kao noćni čuvar u hotelu. Njegova baka ima 85 godine, živi u staračkom domu i pita se šta tu traži. Jednog dana, Romenova baka nestaje, a Romen počinje potragu za njom.
Režija: Žan-Pol Ruv
Igraju: Mišel Blan, Ani Kordi, Matje Spinozi

29.03. 21č
STARA KOMUNISTIČKA VEŠTICA 
(Sunt o baba comunista)
Rumunija/2013/97 min/Režija: Stere Gulea
Vreme komunizma odavno je prošlo, ali kada Emiliji u goste dođu kćerka i njen američki dečko, odjednom pred njom iskrsavaju sećanja na zlatno doba komunističke Rumunije, u kojem se ona snalazila mnogo bolje nego što danas živi.
30.03. 17č
SUD
 (Sadilishteto)
Bugarska/2014/115 min/Režija: Stefan Komandarev
Mitja sa sinom živi u siromašnom predelu bugarsko-tursko-grčke granice. Izgubio je sve: suprugu, posao i poverenje sina. Da bi spasao bar odnos sa sopstvenim detetom, Mitja mora da plati za greh koji je počinio pre 25 godina. Film je bio bugarski kandidat za Oskara, a zapaženu ulogu ostvario je i Miki Manojlović.

30.03. 19č
MAGIČNA KUTIJA
 (Le boite magique)
Tunis, Francuska/2002/85 min/Režija: Ridha Behi
Jedna evropska televizijska stanica poručuje Raufu da snimi film o odnosu koji je imao prema filmu kada je bio dečak. Rauf tada uranja u svoja sećanja iz Keruana…

30.03. 21č
SLEDEĆI PUT CILJAĆU SRCE
 (La prochaine fois je viserai le cœur)
Francuska/2014/111 min/ Režija: Sedrik Anže
Stanovnici regije Oaz žive u strahu od manijaka koji napada mlade žene. Nakon što je automobilom pokosio njih nekoliko, okomio se na autostoperke. Policija ne može da mu uđe u trag.

Režija: Sedrik Anže
Igraju: Gijom Kane, Ana Žirardo, Žan-Iv Bertelot

31.03. 19č
VRELINA
 (Coup de chaud)
Francuska/2015/102 min/Režija: Rafael Žakulo 
Jednog vrelog leta u malom, mirnom mestu, svakodnevnicu remeti Žozef Buzu. Ovog mangupa, sina prevaranata, meštani vide kao glavni izvor svih njihovih nedaća, sve dok njegovo beživotno telo ne pronađu u dvorištu porodične kuće…

Režija: Rafael Žakulo
Igraju: Karim Leklu, Žan-Pjer Darusen, Gregori Gadboa

31.03. 21č
BIĆEMO PRVACI SVETA 

Srbija/2015/127 min/Režija: Darko Bajić
Ovo je priča o četiri pionira koji su osnovali "jugoslovensku školu košarke". Iz vizure glavnog lika, Nebojše Popovića, pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesinalizmom, idejama i naporima ostvarili san – prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu.



20. marta kada je Dan frankofonije RTS će prikazati francuski film Žene iz senke režisera Žan-Pola Salomea. Prvog maja 1944. godine, jedinica sastavljena od pet žena komandosa, spušta se padobranima u okupiranu Francusku sa smelom i opasnom misijom, da zaštiti tajnu Dana-D i eliminiše pukovnika Hajndriha, šefa nemačke kontra-obaveštajne službe (Moric Blibtro). Luiz (Sofi Marso) je obučeni snajperista i udovica vođe Pokreta otpora. Žan (Žuli Depardje) je očvrsla uličarka koja neće oklevati da ubije. Suzi (Mari Gijen) je prelepa bivša igračica i nekadašnja Hajndrihova ljubavnica. Gael (Debora Fransoa) je mlada devojka, brilijantni stručnjak za eksploziv, željna akcije. Marija (Maja Sansa) je italijanska grofica koja krije svoj identitet u francuskom Pokretu otpora.

Нема коментара:

Постави коментар