среда, 30. март 2016.

7. Festival frankofonog filma – Stara komunistička veštica




Posle filma Sećanja, malo smo predahnuli da bismo nastavili sa rumunskim ostvarenjem Stara komunistička veštica. Imali smo čast da nas, pored urednika filmskog programa Doma omladine Beograda, Marka Popovića, lično pozdravi i rumunski ambasador u Srbiji, iskaže svoje zadovoljstvo što se Rumunija pridružila obeležavanju Meseca frankofonije u Srbiji i preporuči nam film koji smo zajedno odgledali. U publici je viđen i  direktor Francuskog instituta u Srbiji, Žan-Batist Kizen.

 

A sada malo više o malo oporijem filmu koji podstiče protivurečna osećanja. Stara komunistička veštica (Sunt o baba comunista) je film iz 2013. godine u režiji  Stere Gulea i trajanju od 97 minuta. 

Vreme komunizma odavno je prošlo, ali kada Emiliji u goste dođu kćerka i njen američki dečko, odjednom pred njom iskrsavaju sećanja na zlatno doba komunističke Rumunije, u kojem se ona snalazila mnogo bolje nego što danas živi. Da li je nekad bilo bolje (možda zato što smo bili mlađi)? Što bi rekao bosanskohercegovački glumac, EmirHadžihafizbegović: "Ima li iko prava da nam uvede embargo na uspomene?" Na sećanja? Ma kako mi prošlost idealizovali. Jer, kriza je svugde i život kao da je stao. Nešto se čeka, a niko ne zna šta. Stao je, ali ga treba živeti.  Da li u takvom surovom svetu ima mesta za solidarnost i samilost?  Za osećanja?


Došlo je dotle da roditelji iz Rumunije, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, treba da finansiraju decu koja žive u Americi, u dužničkom ropstvu, a čekaju svoje potomke. Nema cene koje roditelji ne bi bili spremi, u tom cilju, da plate. Oporo i dobro kao crveno vino. Podstiče na razmišljanje


Odlomak iz filma možete pogledati ovde

Нема коментара:

Постави коментар