четвртак, 3. март 2016.

Noma, gurmanska bajka u Comunaleu




Restoran Noma nalazi se na Greenlandic Trading skveru u Kopenhagenu, u nekadašnjem skladištu sa burnom istorijom i sa pogledom na luku. Kako bi nam verno i filmski dočarao ovaj gastronomski hram FEST nas je odveo u beogradski restoran Comunale. 

Da li ste vi ona alava deca koja bezrezervno veruju u gastronomske bajke? Onda je ovaj jestivi dokumentarac baš za vas, on nam pripoveda o ružnom pačetu koje se transformisalo u veličanstvenog labuda. Iza šminke krije se stvaran i okrutan svet; godina 2013. bila je najgora u karijeri Renea Redžepija.


Pratimo njegovu borbu za povratak na sam vrh, preosmišljavanje NOMA-e i ponovno osvajanje titule najboljeg restorana na svetu, po četvrti put, 2014. godine. U ovom prestižnom restoranu rezervacije se zakazuju po četiri meseca unapred. Kao u Srbiji poseta kardiologu. Njihov meni za probu koštaće vas  296$,  a dodatne usluge somelije(ra)a dodatnih 185$.Za one za koje standardna ponuda ovog restorana nie dovoljna, osmišljenje su privatne sobe, na spratu i sa pogledom na luku. Jedini uslov za ufur je beznačajan – da  potrošite 25 hiljada danskih kruna.


Comunale je onudio svoj tasting menu, ali ne po tako paprenoj ceni...


Nomu je 2003. godine otvorio Rene Redžepi, koji je i danas vlasnik i glavni kuvar. I neumrni gastronomski izvuđać. Sa prethodno prikupljenim iskustvom na različitim krajevima sveta, Redžepi je pomoću kuhinje proširio granice Danske. Posetioci ovog restorana u prilici su da degustiraju tradicionalna skandinavska jela, sa akcentom na sezonskoj hrani.

Pjer Dešan je koosnivač kompanije Documentree Films Ltd. sa sedištem u Brajtonu (Velika Britanija). Rođen u Francuskoj, Dešan je započeo karijeru u francuskoj televizijskoj industriji početkom 1990-ih. Kao pomoćnik reditelja, upisao je u biografiju više od 1.500 TV emisija zabavnog karaktera.

Dešan želi da ispriča priče od opšteljudskog značaja, koje spajaju ljude i zajednice na lokalnom i globalnom nivou, sa ciljem da se fokusira pre na sličnosti nego na razlike među ljudima, kao i na obične pojedince u neobičnim okruženjima.

Dešanov vizuelni „potpis“ je njegova sposobnost da uoči neobične detalje u običnim elementima, koji ostaju neprimećeni od strane užurbanog pogleda; svojim radoznalim objektivom on želi da uhvati srž subjekata koje posmatra, koristeći estetizovan pristup vizuelnom aspektu filma.

Njegovi filmovi osvajali su međunarodne nagrade i prepoznati su po svojoj univerzalnoj prijemčivosti, poetičnom pripovedanju, vizuelnoj kreativnosti i visokoj komercijalnoj vrednosti. Noma: My Perfect Storm je Dešanov prvi dugometražni film.     

Odlomak iz filma možete pogledato ovde

NOMA, GURMANSKA BAJKA Noma My Perfect Storm

    Država:     UK
    Program:     Specijalne projekcije
    Trajanje:     90'
    Režija:     Pierre Deschamps
    Scenario:     (dokumentarni)
    Festivali:     2015 San Sebastian International Film Festival 2015 Tokyo Gohan Award for Best Documentary in Culinary Cinema
    Fotografija:     Pierre Deschamps
    Montaža:     Mike Brook
    Muzika:     Frans Bak, Keld Haaning Ibsen
    Producent:     Etta Thompson Deschamps
    Produkcija:     Documentree Films Ltd Co-produced by Red Rental A/S and Good Rolling Films n collaboration with SWR
    Distribucija:     MCF MegaCom Film


Нема коментара:

Постави коментар