Restoran Noma nalazi se na Greenlandic Trading
skveru u Kopenhagenu, u nekadašnjem skladištu sa burnom istorijom i sa pogledom
na luku. Kako bi nam verno i filmski dočarao ovaj gastronomski hram FEST nas je
odveo u beogradski restoran Comunale.
Da li ste vi ona alava deca koja bezrezervno veruju u gastronomske
bajke? Onda je ovaj jestivi dokumentarac baš za vas, on nam pripoveda o ružnom
pačetu koje se transformisalo u veličanstvenog labuda. Iza šminke krije se
stvaran i okrutan svet; godina 2013. bila je najgora u karijeri Renea Redžepija.
Pratimo njegovu borbu za povratak na sam vrh,
preosmišljavanje NOMA-e i ponovno osvajanje titule najboljeg restorana na
svetu, po četvrti put, 2014. godine. U ovom prestižnom restoranu rezervacije se
zakazuju po četiri meseca unapred. Kao u Srbiji poseta kardiologu. Njihov meni za probu koštaće vas 296$, a dodatne usluge somelije(ra)a dodatnih 185$.Za one za
koje standardna ponuda ovog restorana nie dovoljna, osmišljenje su privatne sobe,
na spratu i sa pogledom na luku. Jedini uslov za ufur je beznačajan – da potrošite 25 hiljada danskih kruna.
Comunale je onudio svoj tasting menu, ali ne po tako paprenoj ceni...
Comunale je onudio svoj tasting menu, ali ne po tako paprenoj ceni...
Nomu je 2003. godine otvorio Rene Redžepi, koji je i danas
vlasnik i glavni kuvar. I neumrni gastronomski izvuđać. Sa prethodno
prikupljenim iskustvom na različitim krajevima sveta, Redžepi je pomoću kuhinje
proširio granice Danske. Posetioci ovog restorana u prilici su da degustiraju
tradicionalna skandinavska jela, sa akcentom na sezonskoj hrani.
Pjer Dešan je koosnivač kompanije Documentree
Films Ltd. sa sedištem u Brajtonu (Velika Britanija). Rođen u Francuskoj, Dešan
je započeo karijeru u francuskoj televizijskoj industriji početkom 1990-ih. Kao
pomoćnik reditelja, upisao je u biografiju više od 1.500 TV emisija zabavnog
karaktera.
Dešan želi da ispriča priče od opšteljudskog značaja, koje
spajaju ljude i zajednice na lokalnom i globalnom nivou, sa ciljem da se
fokusira pre na sličnosti nego na razlike među ljudima, kao i na obične
pojedince u neobičnim okruženjima.
Dešanov vizuelni „potpis“ je njegova sposobnost da uoči
neobične detalje u običnim elementima, koji ostaju neprimećeni od strane
užurbanog pogleda; svojim radoznalim objektivom on želi da uhvati srž subjekata
koje posmatra, koristeći estetizovan pristup vizuelnom aspektu filma.
Njegovi filmovi osvajali su međunarodne nagrade i prepoznati
su po svojoj univerzalnoj prijemčivosti, poetičnom pripovedanju, vizuelnoj
kreativnosti i visokoj komercijalnoj vrednosti. Noma: My Perfect Storm je
Dešanov prvi dugometražni film.
Odlomak iz filma možete pogledato
ovde
NOMA, GURMANSKA BAJKA Noma My Perfect
Storm
Država: UK
Program:
Specijalne projekcije
Trajanje: 90'
Režija:
Pierre Deschamps
Scenario: (dokumentarni)
Festivali: 2015 San Sebastian International Film
Festival 2015 Tokyo Gohan Award for Best Documentary in Culinary Cinema
Fotografija: Pierre Deschamps
Montaža:
Mike Brook
Muzika:
Frans Bak, Keld Haaning Ibsen
Producent: Etta Thompson Deschamps
Produkcija: Documentree Films Ltd Co-produced by Red
Rental A/S and Good Rolling Films n collaboration with SWR
Distribucija: MCF MegaCom Film
Нема коментара:
Постави коментар