субота, 19. март 2016.

Novi filmski glasovi Švajcarske - festival Kurzfilmtage iz Vintertura na 63. Martovskom festivalu



 
Ove godine Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma započeće, nadamo se dugogodišnju i uspešnu saradnju sa festivalom Kurzfilmtage iz Vintertura u Švajcarskoj. Selektor programa, gospodin Kristijan Štark, predstaviće odabrane filmove ovog prestižnog festivala beogradskoj publici sutra u utorak 22. i u sredu 23. marta, od 15h u dva bloka nazvana Novi filmski glasovi Švajcarske. Takođe, u okviru press-a (kafeterija) u sredu od 14h u Domu omladine biće održan i razgovor sa gospodinom Štarkom.

“Razgovor sa Kristijanom je uvod u saradnju sa festivalom. Kurzfilmtage ima vrlo razvijen industrijski deo posvećen stvaraocima kratkog filma, što mislim da će biti značajno mladim stvaraocima, da dođu i čuju kako da ostvare saradnju sa ovako značajnim festivalom,” rekao je Nenad Popović, umetnički direktor festivala. Ovom prilikom zahvaljujemo se i Ambasadi Švajcarske koja je podržala ovaj program.


Internacionalni festival kratkog filma u Vinterturu je najveći i najznačajniji festival te vrste u Švajcarskoj. Održava se svakog novembra, ove godine jubilarni, dvadeseti put. Festival može da se pohvali sa prosečnom posetom od 17 000 posetilaca i 650 učesnika iz filmske industrije, a takođe poseduje i impresivnu arhivu od preko 30 000 kratkih filmova koji su tokom cele godine dostupni profesionalcima. Takođe organizuju i turneju po Švajcarskoj u okviru koje se održavaju večeri posvećene projekcijama kratkog filma u gradovima širom zemlje.

Koliko je ovaj festival značajan govori i podatak da je od 2014, posle dugotrajnog i obimnog procesa kvalifikacije, postao jedan od festivala koji može da nominuje filmove za Oskara u kategoriji kratkog filma. Naime, dobitnici glavne nagrade u internacionalnom programu i nagrade za najbolji švajcarski film imaju pravo da se takmiče za prestižnog Oskara.

“Trudimo se da prikazujemo filmove koji nisu mejnstrim, nego pripadaju širokom spektru filmskih stilova. Pokušavamo da izbegnemo stvari koje ljudi mogu da vide na televiziji svaki dan, to nema smisla. Kratki filmovi ne mogu da budu svedeni na čistu zabavu, ali naravno ne isključuju je, samo što nije njihov osnovni cilj da zabave nekoga, što se televizija svim silama trudi da uradi. Takođe mislim da je bitno da pokažemo da kratki film nije žanr, nego format sa svojim potencijalima, a ne samo mlađi brat dugometražnih filmova. Ukratko, mi slavimo film i filmski prostor,” izjavio je u jednom intervjuu Džon Kanćiani (John Canciani), umetnički direktor festivala Kurzfilmtage Winterthur.

Нема коментара:

Постави коментар