понедељак, 7. март 2016.

44. FEST - Ubica




Kina, IX vek. Nie Jinijang, desetogodišnju kći generala, otima sveštenica koja je uči borilačkim veštinama i od nje stvara izuzetno veštog ubicu. A onda je koristu za eliminaciju političkih protivnika. 


Jednoga dana, nakon neuspešne misije, njena gospodarica je šalje u zemlju iz koje je potekla sa zadatkom da ubije čoveka za koju je vežu najtananija osećanja – rođaka, koji sada rukovodi najvećim vojnim regionom u Severnoj Kini. 


Nakon trinaest godina u izgnanstvu, mlada žena mora da se suoči sa svojim roditeljima, sećanjima i davno potisnutim osećanjima. Kako izvagati između osećanja i dužnosti? Šta će da odnese pobedu?
Slikovito i poetično kako to samo Kinezi mogu. Tempo, takođe kineski, odmeren i smiren poput šoljice čaja. 

 

Hou Hsiao-Hsjen rođen je 1947. godine u Kini. Nakon studija filmske režije na Nacionalnom univerzitetu umetnosti na Tajvanu, radio je kao pomoćnik reditelja, naročito sa Li Hsingom. Godine 1980. režirao je svoj dugometražni prvenac, Cute Girl, koji je postigao komercijalni uspeh. Od deset filmova, koje je režirao između 1980. i 1989, sedam je osvojilo nagrade za najbolji film ili najboljeg reditelja na prestižnim međunarodnim filmskim festivalima u Veneciji, Berlinu, na Havajima i u Nantu (Festival tri kontinenta). Godine 1988, u anketi svetske filmske kritike, Hou je izabran za „jednog od tri najznačajnija reditelja za budućnost filma). Sledeće, 1989. godine, osvojio je Zlatnog lava u Veneciji za film Grad tuge, političku dramu kojom je započeo trilogiju o istoriji Tajvana, nastavljajući filmovima Gospodar lutaka (1993, Nagrada žirija u Kanu) i Dobar čovek, dobra žena (1995).

Godine 2007. režirao je kratki film The Electric Princess House za 60. godišnjicu Kanskog festivala, radeći zajedno sa još trideset vodećih svetskih reditelja na kolektivnom ostvarenju To Each His Own Cinema (Chacun son cinéma)

Odlomak iz filma možete pogledati ovde

UBICA - Nie yin niang

    Država:     Taiwan China / Hong Kong / France
    Program:     Glavni program - van konkurencije
    Trajanje:     107'
    Režija:     Hsiao Hsien Hou
    Uloge:     Qi Shu, Chen Chang, Satoshi Tsumabuki

Нема коментара:

Постави коментар