петак, 4. март 2016.

Doma omladine Beograda- Tribina: LIBERALI DEČJIM SUZAMA NE VERUJU





Utorak, 08. mart 2016. u 19:00
Tribinska sala Doma omladine Beograda
Ciklus tribina: SRED ČETKICA, BAJONETA...
Ciklus okruglih stolova o zabranjenim temama srpskog i jugoslovenskog stripa.

Učestvuju: Radivoj Bogičević, likovni umetnik i pisac, autor kultnog stripskog serijala „Akant“; dr Miša Đurković, filozof i dr Aleksandar Raković, istoričar. Moderator i urednik ciklusa: Zoran Stefanović, istoričar pop-kulture i pisac.

O temi tribine: Kako je potezom pera 1971-1972. uništena značajna proizvodnja stripa u Istočnoj Evropi — produkcija „Dečjih novina“, „Politike“ i drugih izdavača u SR Srbiji. Koja je uloga stripa u  sukobu srpskih liberala i hrvatskog „Maspoka“ sa Titom? Zašto su tokom državnog Kongresa kulturne akcije u Kragujevcu 1971. stripovi javno spaljivani? Šta je bila ideološka pozadina tzv. „Zakona o šundu“ u Srbiji?

O CIKLUSU: Strip se najčešće tretira kao društveno bezazlen, ali su ova umetnost i njeni stvaraoci u Srbiji često bili deo važnih istorijskih događaja — ponekad i u samom središtu. Neki umetnici su i sudbinski platili zbog svog društvenog delovanja ili prosto sklopa okolnosti u kojem su se našli. Ovo su priče o političkim angažmanima stripara, cenzurama, ideološkim sukobima, opredeljivanjima u Drugom svetskom i građanskim ratovima, učešću u propagandi, o smrtnim kaznama, robijama i izgnanstvima, kao i o drugim, nekada zabranjenim temama i neprijatnim tajnama srpskog i jugoslovenskog stripa. Na okruglim stolovima govore istoričari, učesnici događaja, svedoci i članovi porodica.

Нема коментара:

Постави коментар