среда, 2. март 2016.

44. FEST – Vesti sa Marsa




Pa li ste pali sa Marsa. Filip Mars kao da jeste. Suviše je tolerantan. On je razveden i smiren čovek, dobar otac, ljubazan kolega, brat pun razumevanja... 


U poslednje vreme, međutim, planete mu nisu baš naklonjene. Sin mu je postao zakleti vegetarijanac, ćerka je preterano ambiciozna i patološki perfekcionista, dok sestra izrađuje i prodaje ogromne portrete njihovih golih roditelja. 


Da li je raščistio sa prošlošću? Da li je gubitnik?

Našem, uvek razboritom, Filipu deluje kao da se ljudi oko njega sve luđi. Kada mu smeteni kolega slučajno odseče uvo, a zatim se useli u njegov stan, stvari za našeg junaka kreću sumanutim tokom.


Da li će za svoju toleranciju, Filip Mars na kraju biti nagrađen?

Dominik Mol (1962) je francuski režiser i scenarista nemačkog porekla. Odrastao je u Nemačkoj, a studirao je film na Gradskom koledžu u Njujorku i na Francuskoj nacionalnoj filmskoj školi La Fémis u Parizu. Nakon toga je radio kao pomoćnik montažera, montažer i pomoćnik režisera, između ostalih, sa Marselom Ofulsom i Loranom Kanteom. Njegov prvi igrani film, Intimité, snimljen 1994, dobio je pozitivne kritike. U 2000. godini, njegov drugi igrani film Harry, un ami qui vous veut du bien, dobio je nekoliko nagrada Cezar, u Francuskoj, i bio toplo prihvaćen od publike. Molov treći film, Lemming, otvorio je filmski festival u Kanu 2005. Ova dva filma su nominovana za Zlatnu palmu na Kanskom festivalu. Dominik Mol predaje na Francuskoj nacionalnoj filmskoj školi.


Odlomak iz filma možete pogledati ovde

VESTI SA MARSA  - Des nouvelles de la planète Mars

    Država:     France
    Program:     Fokus Evropa
    Trajanje:     101’
    Režija:     Dominik Moll
    Uloge:     François Damiens, Veerle Baetens, Léa Drucker

Нема коментара:

Постави коментар