понедељак, 28. март 2016.

ПРОГРАМ 17. МЕЂУНАРОДНЕ СМОТРЕ АРХЕОЛОШКОГ ФИЛМА



од 31. марта  до 07. априла 2016. Године
ЈУГОСЛОВЕНСКА КИНОТЕКА (УЗУН МИРКОВА 1)


Народни музеј у Београду и Југословенска кинотека, а у сарадњи сa амбасадама Републике Кипар, Републике Турске, Краљевине Белгије, Гете институтом, Италијанским институтом за културу, Институтом Сервантес, Хеленским фондом за културу, Културним центром Исламске Републике Иран и ауторима из Црне Горе и Србије организује XVII Међународну смотру археолошког филма, која ће се одржати од 31. марта до 7. априла 2015. у дворани Југословенске кинотеке у Узун Мирковој улици.

XVII Међународна смотра археолошког филма организује се под покровитељством Министартсва културе и информисања Републике Србије.

На свечаном отварању смотре, 31. марта у 19 часова,  присутне ће поздравити Бојана Борић-Брешковић, директор Народног музеја у Београду и Њ.Е. Константинос Елиадес, амбасадор Републике Кипар. Смотру ће свечано отворити Иван Тасовац, министар културе и информисања Републике Србије.

Народни музеј редовни је домаћин ове смотре од 1998. године, када је у сарадњи са организаторима Фестивала у Роверету, часописом  Аrcheologia Viva и Италијанским институтом за културу у Београду, код нас први пут организована оваква манифестација. Смотра нема такмичарски карактер и од самог почетка је замишљена као ревија нових остварења у продукцији документарног филма. На овај начин културна јавност има прилике да се упозна са најновијим филмским остварењима из области археологије и сродних научних дисциплина.

Ове године биће приказано 20 филмова из 10 земаља: Кипра (1), Италије (5), Ирана (2), Немачке (3),  Белгије (1), Шпаније (3),Грчке (1), Турске (1), Црне Горе (1) и Србије (2).
Изабрани филмови представљају научна открића различитих епоха и са разних меридијана на популаран начин и атрактивним приступом културној баштини омогућавају не само стручњацима него и свима онима које привлаче старе цивилизације да се упознају са значајним и драгоценим светским споменицима. То су углавном новости и репортаже, али и образовни филмови који представљају важна открића, изузетна достигнућа прошлости из различитих цивилизацијских периода. Публика ће, свакако, на занимљив начин бити упозната са најновијим археолошким истраживањима код нас и у свету.

Пројекције ће се одржавати сваког дана са почетком у 19 часова у Југословенској кинотеци, Узун Миркова 1.

Улазнице за пројекције се могу купити на билетарници Југословенске кинотеке, од отварања Смотре, сваким даном од 17 часова по цени од 200 динара по вечери.


Четвртак, 31. март 2016.

19 часова свечано отварање

19.30
ВЕЛИКА БОГИЊА КИПРА.
Путовање кроз историју култа Велике богиње на Кипру од халколита до римског доба
Η Μεγάλη Θεά της Κύπρου
Η ιστορική διαδρομή της λατρείας της Μεγάλης Θεάς στην Κύπρο
από τη Χαλκολιθική μέχρι τη Ρωμαϊκή Περίοδο 
Режија: Stavros Papageoghiou
Кипар 2014.
Трајање:80΄

Чувено светилиште Велике богиње Кипра у Палеопафосу нестало је пре 1.600 година, али ехо њеног култа још увек одзвања у времену. Данас пратимо трагове присуства кипарске богиње у месту које ју је изнедрило и обожавало као врховни женски принцип, као Анасу (влaдарку). Пратећи археолошке ископине враћамо се у прошлост и истражујемо познате и непознате аспекте Афродитиног култа на Кипру. Водич кроз ово узбудљиво археолошко путовање је француски археолог Жаклин Карајогис.

20:50
ЗОРА ЕТРУРАЦА. Аспекти и сведоченства вилановске културе
L’alba degli Etruschi. Aspetti e testimonianze della cultura villanoviana
Режија: Corrado Re
Италија 2014.
Трајање 25'

Етрурци су на Апенинском полуострву створили прву велику цивилизацију, чији је утицај на Римљане све више препознаје. Римљани су управо од Етрураца преузели алфабет, бројеве, као и многе елементе у архитектури, уметности, религији и одевању. Настојањима, да се на осннову археолошких артефаката  реконструишу аспекти свакодневног живота у данашњој области Емилија- Ромања у периоду између IX- VII века пре н.е., долази се до важних сазанања.
Петак, 01. април 2016.

19 часова
РАСКОШ ПАСАРГАДЕ. Реконструкција Пасаргаде: Рај Кира Великог
شکوه پاسارگاد
Режија: Farzin Rezaeian
Иран 2013.
Трајање: 51

Пасаргада је била један од најзначајнијих градова Персијског царства у доба владавине династије Ахеменида. Град је био административно средиште и седиште персијских владара Кира Великог и Камбиза II, док Дарије I Велики крајем VI века пре н.е. премешта главни град у Персеполис. Пасарагада је данас важно археолошко налазишта у Ирану и један од пет споменика светске баштине у тој земљи, под заштитом УНЕСКО-а. Овај филм је први покушај реконструкције Пасаргаде, палате и врта Кира Великог уз међународно учешће истраживача и коришћење савремене дигиталне технологије.

19:51
ОТКРИВЕНИ ГРОБ КРАЉИЦЕ ЕДИТЕ
Aufgedeckt: Das grab von königin Editha
Режија: Gerhard Lampe
Немачка 2015.
Трајање: 45΄

У Магдебургу је 1209. године подигнута катедрала бискупије. То је била гробна црква Отона Великог и његове прве жене Едите, кћерке англосаксонског краља, која је умрла 946. године. Шеснаестоугаона капела са представом владарског пара на престолу потиче из 13. века представља Отона Великог и Едиту. Судећи по натпису 1510. су краљичини смртни остаци пренети у цркву. Гробно место није било познато, већ само кенотаф. Ипак у оквиру последњих истраживања, археолози из Халеа су открили да кенотаф ипак није празан. Филм прати тренутке сензационалног налаза и напорну потрагу за истином о идентиту краљице која је умрла 946. године.

20:35
РАНОХРИШЋАНСКА БАЗИЛИКА КОД БЕЛЕ ПАЛАНКЕ
Режија: Александар Теодоровић
Србија 2014.
Трајање: 13΄

При изградњи нове трасе аутопута, на потезу од Ниша према граници са Бугарском, у селу Шпај, надомак Беле Паланке, археолози су 2012. године открили изузетан налаз ранохришћанске базилике. Реч је о  једнобродном храму из VI века. Истраживања су током 2013. и 2014. вршили археолози Републичкогзавода за заштиту споменика културе.
Субота, 02. април 2016.

19 часова
У ПОТРАЗИ ЗА ЂЕХУТИЈЕМ: МУМИЈЕ, ГРОБНИЦЕ И ХИЈЕРОГЛИФИ
En busca de Djehuty. Entre momias, tumbas y jeroglíficos
Режија: Javier Trueba, Jasé Latova
Шпанија 2015.
Трајање 55'

Узбудљива прича о 13 пројеката археолошких истраживања у Египту, у потрази за Ђехутијем, благајником Хат-Шеп-сут, прве жене фараона. Њихова лаца и имена систематски су избрисана пре 3500 година како не би била сачувана. Данас, међународни тим истраживача предвођен Хоѕеом Мануелом Галаном враћа у сећање ове историјске личности истражујући некрополе Дра Абу Ел-Нага у Луксору. Гроб Ђехутија и његова изненађујућа верзија Књиге мртвих, полазне су тачке за авантуру испуњену новим личностима, вредним проналасцима, необичним открићима и необјављеним сликама истраживачког рада на терену.
Филм је 2015. године добио главну награду жирија на 15. Међународном фестивалу археолошког филма у Бидасои у Ируну (Шпанија)

19:55
ВЕРОНА, ОТВОРЕНИ ГРАД. У трагању за Вероном римског доба
Verona città aperta. Alla scoperta della Verona romana
Режија: Marcello Peres,  Nicola Tagliabue
Италија 2015.
Трајање 41'

Документарни филм посвећен представљању Вероне из времена античког Рима. Коришћењем технолошких могућности, снимцима из ваздуха, са земље и под земљом, као и анимацијама, настојало се да се представи римски урбани систем, акцентујући универзална места римског споменичког наслеђа  као што су, арена, позориште, славолук, мост и капије, употпуњених целовитијим схватањем римског града новим погледом на подземну Верону.
 
Недеља, 03. април 2016.

19 часова
ТАЈАНСТВЕНИ ТУРФАН. Од Пута свиле до Хумболтфорума
Gеheimnisvolles Turfan.Von der Seidenstrasse zum Humboldtforum
Режија: Carola Wedel
Немачка 2014.
Трајање: 45΄

Двојица археолога покушавају да оживе Пут свиле. Истраживања их воде у Кину, у град Турфан. На овом месту некада је постојало краљевство Ујгура, који и даље чине већинско становништво у овој области. Филм прати улазак истраживача у фасцинантне пећине које су столећима, од 3. до 13. века биле осликаване величанстваним будистичком сликама. Такође, филм се бави и истраживањима која су рађена у прошлости,  укључујући и целине зидног сликарства које су биле пренете у историјско срце Берлина – Хумболтфорум.

19:45
ПУРПУРНИ СИРМИЈУМ
Режија: Милорад Ђукнић
Србија 2015.
Трајање 27΄

Сирмијум, данашња Сремска Митровица, био је антички град и један од четири престонице Римског царства. Град је био средиште провинције Доња Панонија, и повремени царска резиденција. Археолошка истраживања открила су велики део старог насеља. Град је био простран, окружен бедемима и рововима унутар којих се налазила царска палата. Истраживања која се спроводе од средине 20. века открила су делове хиподрома, више луксузних кућа и вила украшенох фрескама и мозаицима. Видљиви су остаци јавних купатила, некрополе, хореума, трговачких и занатских центара. Данас се антички остаци налазе испод савременог града и само су делимично презентовани, колико допушта расположиви простор у урбаном насељу.

20:15
БЛАГО ПЕЋИНЕ У ХАНУ
Le trésor du trou de Han
Режија: Philippe Axell
Белгија 2014.
Трајање 24΄

Више од пола века Марк Јасински рони у немирним и леденим водама подземне реке на излазу из пећине Хан у Белгији. Сваке године, ту пећину посети више стотина хиљада туриста. Са корите реке сакупио је право благо: предмете од злата, бронзане мачеве и секире, копче, грнчарију и многе друге предмете који датирају од бронзаног до савременог доба. То археолошко налазиште се тек неколико последњих година почело истраживати и већ је уврштено у најзначајније европске локалитете  бронзаног доба. У филму се трага за одговором на питање због чега су сви ти предмети завршили на дну подземне реке.

20:35
ДРВОДЕЉЕ И СТОЛАРИ У БРОНЗАНОМ ДОБУ
Carpentieri e falegnami nell'età del Bronzo
Режија: Mario Piavoli
Италија 2015.
Трајање: 23'

Филм на занимљив начин приказује реконструкције неких елемената стамбених објеката људи који су живели у бронзаном добу. Какве су биле технике градње и како се дрво обрађивало да би могло да буде у свакодневној употреби.
Понедељак, 04. април 2016.

19 часова
ЋАВИН ДЕ УАНТАР – ПРИКАЗИ ЗАГРОБНОГ ЖИВОТА
El teatro del más allá: Chavín de Huantar
Режија: José Manuel Novoa
Шпанија 2015.
Трајање 85'

Значајни град и мистично седиште Ћавин де Уантар, основан је на територији данашњег Перуа пре 3300 година. Филм прати друштвено издвајење свештеника и њихово самопрокламовање за теократске владаре. Приређивањем позоришних представа о загробном животу и мистичним ритуалима јачали су моћ пред ходочасницима који су долазили у потрази за одговорима. Користили су халуциногена средства, како би манипулисали чулма неупућених. Захваљујући потпуној друштвеној доминацији коју су остварили, свештеници су били неприкосновени владали током 800 година без постојања било каквог вида војске.  
 
20:25
ЧОГА МИШ
چغامیش
Режија: Arian Attarpour
Иран 2015.
Трајање: 26

Брдо Чога Миш  у Ирану је познато  као једно од најстаријих места у свету где је откривено писмо. Чога Миш је било велико насеље у равници Шуш, 25 км југоисточно од Дезфула почев од 7. миленијума пре нове ере. Овај локалитет истраживала је група археолога са Орјенталног института  Унивезитета у Чикагу између 1961. и 1976. године. Чога Миш је био је један од важних центара развитка урбаног живота и писма у Ирану, о чему сведочи велики број откривених земљаних плочица, посуда и других керамичких артефаката, познатих као керамика нагнуте ивице, специфичног стила тога времена.  
 
Уторак, 05. април 2016.

19 часова
ТАЈНЕ ВОДЕ ПАЛЕРМА
Le acque segrete di Palermo
Режија: Stefania Casini
Италија 2014.
Трајање 52'

Дубоко у срцу Палерма крију се разгранати канали који су вековима коришћани за сакупљање кишнице, драгоцене у острвским насељима. Истраживачи покушавају да открију више о овим каналима, бележећи и легенде које су се генерацијама преносиле, а у циљу тражњења одговора на питања ко их је користио и да ли је некада постојала организована дистрибуција воде.

19:50
ЖЕНЕ ВИКИНГА 1 – Сигурни бег на Исланд
Die frauen der WilkInger 1 -  Sigruns flucht nach Island
Режија: Kai Kristiansen
Немачка: 2014.
Трајање:  52’
 
Археолози вековима истражују живот Викинга: њихове обичаје, веровања и свакодневни живот. Овај филм се бави питањима положаја жене у друштвеној заједници Викинга. Аутор филма настоји да пронађе одговоре на питања о њиховом положају, о томе да ли су могле да буду владари, да ли су биле храбре, како су сахрањиване.
 
20:40
КЛЕСАРСКИ ЕХО
Режија: Горан Пајовић
Црна Гора 2015.
Трајање: 12

Филм Клесарски ехо је настао  уз изложбу фотографија камене пластике из будванске базилике ( VI – IX век), представљајући данашње стање базилике у Будви, 3Д реконструкцију једне фазе у току археолошког ископавања и избор камене пластике.

 Среда, 06. април 2016.

19 часова
ТРЕЋИ ЖИВОТ МЕСИНЕ
Η τρίτη ζωή της Μεσσήνης
Режија: Athanassia Drakopoulou 
Грчка 2010.
Трајање: 67'

Филм прати археолошка истраживања античке Месине започета 1987. под вођством археолога Петроса Темелиса. У мирном пејзажу планинског венца Месине Темелисов тим током истраживања открива низ важних здања града основаног 397. године пре н.е. Бедеми, позориште, стадион, храмови, надгробни споменици, скулптуре, натписи..... 
Обличје великог града помаља се споро и с муком откривајући трагове људи који су насељавали ово место. Захвељујући изузетно ефикасном програму конзервације и рестаурације споменици добијају нову димензију и град позне антике постаје жив, а споменици добијају нову намену. 
 
20:07
SILICA GLASS, Звездано стакло из Либијске пустиње
Viaggio al Silica Glass, il Vetro delle Stelle
Режија: Alfredo и Angelo Castiglioni
Италија 2015.
Трајање: 3

Silica Glass је драгоцени минерал изузетне лепоте. Настао је уласком небеског тела, вероватно комете пре 29 милиона година у простор Земљине атмосфере. При великом убрзању и њеном паду у пустињу, у високој температури од експлозије  дошло је до топљења кварцног песка. Тако је створено стакло у природи. Браћа Кастиљони нас воде кроз пустињу у потрази за овим чистим, природним стаклом са великом количином иридијума, што потврђује његово космичко порекло.

Четвртак, 07. април 2016.

19 часова
РИМСКО ГРАДИТЕЉСТВО: ГРАДОВИ
Ingeniería romana: ciudades
Режија: José Antonio Muňiz
Шпанија 2010.
Трајање: 51'

У овој епизоди телевизиске серије о римском градитељству приказано је како је Рим послужио као модел за оснивање других градова у оквиру Царства. Може се сазнати како је доношена одлука о локацији града, какви су били ритуали, начини утврђивања градских оквира, парцелисања и каква је била подела робова. Моћи ће да се прати подизање града бавећи се њиховим сличностима и разликама.

 19:51
ТАЈАНСТВЕНЕ КАМЕНЕ ПЛОЧЕ ХАКАРИЈА
Hakkâri’nin Gizemli Tasları
Режија: Bahriye Kabadayı Dal
Турска 2014.
Трајање: 50’

Археолози су неочекивано 1998. године пронашли 13 камених плоча у Хакарију, граду на граници Турске и Ирака. Требало је открити значење симбола урезаних на каменим плочама и одгонетнути да ли су то текстови посвећени божанствима поштованим у Хакарију.

Нема коментара:

Постави коментар