среда, 24. октобар 2018.

Refleksije BEMUS-a: Pjotr Anderševski, klavir


U okviru ciklusa koncerata „Refleksije Bemusa“, 10. novembra u Kolarčevoj zadužbini nastupiće proslavljeni poljski pijanista Pjotr Anderševski

Deset godina nakon njegovog poslednjeg resitala u Beogradu, ovaj neprevaziđeni interpretator Baha predstaviće se našoj publici delima Baha (izbor iz zbirke Dobro temperovani klavir, knjiga br. 2) i Betovena (Dijabeli varijacije).

Pjotr Anderševski je jedan od najtraženijih pijanista svoje generacije, a u Beograd dolazidirektno iz Pariza gde svira resital u čuvenom Teatru Šanzelize. Redovno nastupa u koncertnim dvoranama kao što su: Bečki Koncerthaus, Berlinska filharmonija, Vigmor hol, Karnegi hol, Konserthebau Amestrdam. Saradnja sa orkestrima obuhvata nastupe sa orkestrima Berlinske filharmonije i Berlinske državne kapele, Gevandhaus orkestrom iz Lajpciga, Sinfonijom Varsovijom, Londonskim simfonijskim orkestrom i Filharmonija orkestrom, kao i NHK simfonijskim orkestrom.  Takođe, poseban akcenat u svom radu stavlja na sviranje sa dirigovanjem, sarađujući sa Škotskim kamernim orkestrom, Evropskim kamernim orkestrom i Kameratom Salcburg.


Anderševski je ekskluzivni umetnik kuće Warner Classics/Erato (prethodno Virgin Classics) od 2000. godine. Njegov prvi snimak koji je ostvario za ovu kuću bile su Betovenove Dijabeli varijacije. Snimci Bahovih Partita br. 1, 3 i 6 zajedno sa delima za solo klavir Šimanovskog nominovani su za Gremi nagradu, a snimak sa delima Šimanovskog dobio je Nagradu Gramofon. Prepoznatljiv po snažnim i originalnim interpretacijama, Anderševski je dobitnik nagrada Gilmor, Šimanovski i Nagrade Kraljevskog filharmonijskog društva.  Umetnik je bio i tema nekoliko dokumentaraca Bruna Monsenžeona u kojima se istražuje veza Anderševskog sa određenim muzičkim delima, kao i odnos prema svom poreklu.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarca po ceni od 900 i 1200 dinara. 
 
Organizator koncerta je Centar beogradskih festivala.

Нема коментара:

Постави коментар