субота, 13. октобар 2018.

Dodelom nagrada sinoć završen IX Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest


Dodelom nagrada sinoć je završen 9. BOSIFEST. Organizatori su se zahvalili uz nadu da je publika uživala gledajući filmove koje nemaju često priliku da vide, kao i da su saznali nešto novo o osobama sa invaliditetom.



Žiri u sastavu: naš proslavljeni reditelj, pisac i profesor Goran Marković (predsednik), poznati glumac i profesor Dragan Petrović Pele i talentovana mlada glumica Jovana Stojiljković, od veoma kvalitetnih filmova izabrao je da nagradi sledeće:


Specijalno priznanje dodeljeno je grčkom filmu „Raširenih krila“ (With Open Wings), autora Vivian Papageorgiou, koji je potresna priča o ljudskoj potrebi da se uklopi u svoju sredinu, uprkos teškim okolnostima.


Nagrada za najbolji scenario dodeljena je Vakhtangu Kuntsev-Gabashviliju za gruzijski film „Prozirni svet“ (Transparent World) za neobično duhovito ispričanu priču o osobi sa invaliditetom.


Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Piteru Midltonu i Džejmsu Spiniju (Peter Middleton, James Spinney) za britanski film „Beleške o slepilu“ (Notes of Blindness), u kome je upotrebljen sasvim nov rediteljski postupak koji ovoj priči daje neobičan oblik, ne smanjujući uzbudljivost samog svedočanstva o svetu slepih.
 

Grand prix je dobio nemački film „Devojka od peska“ (Sandgirl) autora Marka Michela za dirljivu priču o potrebi da se živi uprkos strašnim okolnostima koje nosi potpuni invaliditet.

Foto: Nemanja Đorđević

Нема коментара:

Постави коментар