- KUHANJE, Slađane Nine Perković, u pitanju je zbirka od dvanaest priča koju ćete pročitati u jednom dahu,
- MOJA BORBA 5, Karl Uve Knausgora, nastavak je briljantne sage o mladom umetniku kog smo do sada već svi dobro upoznali.
Slađana Nina Perković je mlada regionalna autorka, koja je već sa prvom zbirkom priča KUHANJE postigla veliki uspeh. Slađana je Banjalučanka sa pariskom adresom, a u njenim pričama susrećemo se sa prodorno realističnim, kompleksnim i živopisnim junakinjama koje govore o svojim životima, osećanjima, strepnjama, nadanjima i fantazijama.
Kroz, na prvi pogled, obične detalje i svakodnevne životne situacije, u ovim žestokim pričama izbija ono što jeste sam život, sa svom velikom lepotom, velikom patnjom, velikim bolom koji ga čine.
Od sredovečne žene koja fantazira o tome kako kuva odrubljenu glavu sopstvenog muža, do devojke koja, u gradu daleko od svoje domovine, kao recepcionarka jedne firme, sabotira svoje nadređene – ovo su junakinje koje ćete, uprkos njihovim manama, prepoznati kao ljude od krvi i mesa i sa njima saosećati.
Junakinje Kuhanja nadživele su svoje muževe.
Dvanaest priča, koje nas u svom višeglasju podučavaju subverzivnoj lepoti
ženskog pripovedanja. Morbidno, oporo i vrlo čitljivo štivo, razotkriva prirodu
bolesti u koju smo zapali. U pitanju su teška, ali ukusna jela.
Slađana Nina Perković
rođena je 1981. godine u Banjaluci, gde je diplomirala novinarstvo. Nakon što
je dobila stipendiju francuske vlade, završila je i postdiplomske studije na
Sorboni.
Trenutno živi i radi u vozovima i avionima na relaciji
Pariz–Banjaluka.
„Kuhanje“ je njena prva knjiga.
MOJA
BORBA 5, KARL UVE KNAUSGOR
Norveška književna senzacija koja je uzdrmala ceo svet, šestotomno
delo MOJA BORBA, jedinstvena je priča koja balansira na tankoj liniji između
autobiografije i romana.
Pišući o svom životu, Knausgor stremi ka tome da ilustruje mesta na kojima život postaje književnost, a književnost život. U petom delu MOJE BORBE, saznajemo sve o Karl Uveovom studentskom životu, stvaralačkom neuspehu, prvoj velikoj ljubavi, prvom slomljenom srcu, ali i okolnostima pod kojim je uspeo da objavi svoj prvi roman.
Knausgor se još jednom vraća na trenutak smrti svog oca kojom se zatvara krug mladalačkog lutanja i započinje njegov zreli život.
Pišući o svom životu, Knausgor stremi ka tome da ilustruje mesta na kojima život postaje književnost, a književnost život. U petom delu MOJE BORBE, saznajemo sve o Karl Uveovom studentskom životu, stvaralačkom neuspehu, prvoj velikoj ljubavi, prvom slomljenom srcu, ali i okolnostima pod kojim je uspeo da objavi svoj prvi roman.
Knausgor se još jednom vraća na trenutak smrti svog oca kojom se zatvara krug mladalačkog lutanja i započinje njegov zreli život.
U ovoj dirljivoj priči o jednom mladom čoveku osećanja vode
glavnu reč.
Karl Uve Knausgor
(Karl Ove Knausgård) rođen je 1968. u Oslu, a odrastao je na Trumeji i u
Kristijansandu. Kao devetnaestogodišnjak pohađa Akademiju za umetničko pisanje
u Hordalandu. U Bergenu je studirao istoriju umetnosti i književnost. U periodu
1999–2002 radi kao urednik književnog časopisa Vagant, u kojem, pored ostalog,
piše eseje o Prustu i DeLilu. Knausgor je 1998. godine debitovao romanom Van
sveta (Ute av verden), postigao veliki uspeh i postao prvi debitant koji je
dobio prestižnu nagradu norveške kritike „Kritikerprisen“. Njegov sledeći roman
Vreme za sve (En tid for alt) izlazi 2004, i nominovan je za nekoliko nagrada,
između ostalih i „IMPAC Dublin Literary Award“.
Šestotomni autobiografski roman Moja borba (Min kamp) izlazi
u periodu 2009‒2011, postiže veliki uspeh u Skandinaviji i u svetu, dobija
nekoliko nagrada i nominacija. Samo u Norveškoj prodat je u 600.000
primeraka. Zbirku eseja Amerika duše
(Själens Amerika)objavljuje 2013. godine.Tokom 2015. i 2016. godine izlaze
četiri knjige eseja, Jesen, Zima, Proleće, Leto (Om høsten, Om vinteren, Om
våren, Om sommeren),u formi pisama koje otac piše svojoj ćerki čije rođenje
isčekuje. Njegova dela dosad su prevedena na više od dvadeset jezika, a osim
pisanjem, Knausgor se bavi i izdavaštvom.
Нема коментара:
Постави коментар