четвртак, 25. октобар 2018.

Hadersfild u ZKM-u




od stalnog dopisnika iz Zagreba 
fotografije: ZKM

Nova premijera Zagrebačkog kazališta mladih, Hadersfild, Uglješe Šajtinca, u adaptaciji Tomislava Zajeca i režiji Renea Medvešeka, biće izvedena na sceni ZKM-a 27. oktobra 2018.



Hadersfild donosi mračnu, duhovitu i vrlo potresnu priču o generaciji tridesetogodišnjaka, koji na prelazu u novi milenijum teško iza sebe ostavljaju posedice rata, a pred sobom ne vide baš nikakvu perspektivu bolje budućnosti. 

U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrednosti, čak se i kišovito jokširsko predgrađe čini obećanom zemljom. 

Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave, i svojim povratkom otvara nikad rešena pitanja i traume iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno.


Povratak jednog od Šajtinčevih likova u rodni grad iz Zapadnog Joksšira u Zrenjanin, u hrvatskoj adaptaciji u Karlovac, pokazuje da bi ova priča mogla biti smeštena u bilo koji grad južnoeuropskih država u tranziciji koje su prelaskom u tzv. kapitalizam naivno verovale da započinje raj na zemlji, a dočekale su ratove, tajkune, kriminal, nezaposlenost i grč u trbuhu. 

Iz takvih zemalja, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih, hiljade mladih danas svakodnevno odlaze neznano kuda, ne želeći ni pogledati iza sebe, a oni koji ostaju žive život stalna razočaranja i nezadovoljstva.



„Vidiš, meni Hadersfild zvuči sunčano“,  u toj jednostavnoj rečenici, koju negde pri kraju drame kao repliku izgovori jedan od njegovih protagonista, smešten je čitav, brutalan ali neverovatno porozan, svet ovog izuzetnog komada. Onaj koji bez ikakve zadrške, iskreno i do kraja komunicira svu teškoću prisutnosti u prostoru nikad donesenih životnih odluka, ali i istovremeno silne potrebe za neodustajanjem.


U Hadersfild će punom snagom zaigrati mladi glumački sastav ZKM-a, a u glumačkoj su postavi: Dado Ćosić, Mateo Videk, Adrian Pezdirc, Robert Budak, Damir Šaban, Tina Orlandini i Filip Nola.



Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971.) jedan je od najznačajnijih savremenih srpskih dramskih pisaca, dobitnik niza nagrada među kojima je Europska nagrada za književnost, kao i Sterijina nagrada za dramu Hadersfild 2005. godine. Spomenuta drama ujedno je bila predlošak predstave Jugoslavenskog dramskog pozorišta, koja je u svom desetogodišnjem izvođenju stekla kultni status, kao i istoimenog višestruko nagrađivanog filma.

Hadersfild


Uglješa Šajtinac / redatelj: Rene Medvešek / adaptacija: Tomislav Zajec
Grafički dizajn: Antonio Dolić

Нема коментара:

Постави коментар