среда, 3. октобар 2018.

PREMIJERNO IZVEDENA PROBA ORKESTRA u ZKM-u




Od našeg stalnog dopisnika iz Zagreba

Prva ovogodišnja ZKM-ova premijera 'PROBA ORKESTRA' postavljena je na sceni Zagrebačkog kazališta mladih 15.septembra 2018. i od publike je izvrsno primljena, a prema rečima pozorišnih kritičara  - 'Proba orkestra' svakako će biti zanimljiva svim onim umetnicima, ali i svim ljudima koji bilo na poslu ili u porodici imaju problema s poštovanjem autoriteta i pravila“, (Denis Derk, Večernji list).

Čuvenu  filmsku „Probu orkestra“ Federika Fellinija i muziku Nina Rote nije bilo lako preneti na pozorišnu scenu. Predstava je nastala u adaptaciji i dramatizaciji Nine Mitrović i režiji Edvina Liverića koji su osavremenili Fellinijevu ‘Probu orkestra’ i približili je današnjem gledaocu, dok muzički deo potpisuje Merima Ključo.

U ZKM-ovoj izvedbi pozorišna „Proba orkestra“ orkestru je i njihovom odnosu s dirigentom pristupila kao metaforičnom prikazu naoko civiliziranog društva čije se vrednosti naočigled raspadaju u anarhističkom haosu koji ima sitnointeresne podstrekivače. To dovodi do sveopšte trivijalizacije profesionalizma i društvenih građanskih obrazaca ponašanja.


Začudo, glumci ZKM-a zaista su prosvirali na sceni u orkestru, pa je tako na sceni glumačko-muzički  sastav koji pokušava da izvede probu. Beskonačni pokušaji probe orkestra publiku nateraju na smeh, jer u svađama muzičara prepoznaju životne i društvene situacije. Uz glumce ZKM-a, koji su za ovu izvedbu radili  i muzičke probe, u orkestru sviraju i mladi akademski muzičari koji su pohađali časove glume.

Glumačko-muzičko ansambl čine: Milivoj Beader, Robert Budak, Dean Krivačić, Barbara Prpić, Danijel Ljuboja, Maro Martinović, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Nadežda Perišić Radović, Dora Polić Vitez, Anđela Ramljak, Slavko Sobin, Petra Svrtan, Mladen Vasary, Marica Vidušić, Mateo Videk, Janko Franković, Pavle Golubić, Lana Juranić, Marin Živković.

Нема коментара:

Постави коментар