уторак, 15. септембар 2020.

ПРВА ПРЕДСТАВА НА АМБИЈЕНТАЛНОЈ ОТВОРЕНОЈ СЦЕНИ „ РАДИОНИЦА“

                                 


        

 У уторак, 15. септембра (20:30) у дворишту сликарнице Народног позоришта на Гундулићевом венцу, одржаће се  прва представа на отвореној сцени „Радионица“.

Најпознатију Бизеову оперу у модeрној верзији „Кармен, једна трагедија“ Народно позориште у Београду је остварило у сарадњи са „Роси фестивалом“, а поводом обележавања  Европског дана јеврејске културе. Представу је режирала Ана Григоровић, диригент је Стефан Зекић.

У продукцији учествују млади али афирмисани креативни тим сарадника и извођача, које домаћа публика већ препознаје – Наташа Рашић (Kармен), Стеван Kаранац/ Марко Живковић (Хозе), Вук Зекић/ Лука Јозић (Ескамиљо), Kатарина Радовановић (Микаела), Немања Стаматовић (Лилас Пастја), Ђорђе Живадиновић Гргур (Гарсија) и Павле Жарков (Зунига).

 „Kармен, једна трагедија“ показује правац у којем се опера развија, постављајући пред публику дело значајно измењено, а да није изгубило ништа од своје препознатљивости и аутентичности.

Продукција Роси феста у фокус ставља социјално питање живота Рома и миграната у систему европских земаља, које у склопу мигрантске кризе 2015-2019. године се суочавају са различитим облицима дискриминације. Слобода о којој пева Kармен, прва оперска ромска хероина, иста је слобода коју потражују угрожене социјалне групе – на право кретања, на право рада и напослетку на право слободне љубави.

Овакав концепт, као и сама адаптација опере, до сада није извођена у Србији. Друштвено ангажована опера изван оквира позоришне сале је јединствена прилика да се оперској публици представи нова форма уметничког истраживања и светског тренда, који коначно долази и код нас.

Сценограф Дуња Kостић, костимoграф Ивана Ивић, а кореографију Тамара Пјевић.

Улазнице по цени од 500 динара могу да се купе на билетарници Народног позоришта у Београду.                        

Нема коментара:

Постави коментар