петак, 25. септембар 2020.

Svečano otvoren XIII Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE


Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Leskovac, u petak 25. septembra u 19 sati, otvoren je  XIII Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, koji će trajati do 29. septembra na nekoliko lokacija u Leskovcu i onlajn. Tom prilikom, prisutnima su se obratili direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić, producent Miroslav Mogorović, direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić i umetnički direktor festivala, naš proslavljeni režiser Darko Bajić. Publici se obratio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a glumac, reditelj i producent Lazar Ristovski otvorio je festival.

 

 „Srećni smo što smo doveli publiku u bioskop jer nema ništa bez emocije, energije i bez međusobne komunikacije. To daje draž životu i festivalu. LIFFE će po prvi put probiti granice i to je dobra strana online platforme jer će nas videti u celom regionu. Dobro je da se čuje za festival i da on krupnim koracima svake godine grabi da postane događaj za koji se traži karta više“, izjavila je direktorka Leskovačkog kulturnog centera Sanja Conić povodom svečanog otvaranja.

 

Producent Miroslav Mogorović govorio je o novom filmu „Bilo jednom u Srbiji“ koji se trenutno snima u Leskovcu i okolini.

 


Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije, o značaju LIFFE-a je rekao: „Za ovaj deo Balkana je bitno da festival postoji. Mislim da raste iz godine u godinu i dobija sve veći značaj. Mogu da čestitam ljudima iz Leskovca, što su uspeli da organizuju festival u ovim uslovima ne prekidaju tradiciju. Da ipak skupe hrabrosti, pametno rukovode festivalom i da ga održe ove godine. Nadamo se da će sledeće godine biti svima lakše“.

Umetnički direktor Darko Bajić povodom otvaranja ovogodišnjeg festivalskog izdanja je rekao: „Ove godine će biti jako lepo jer ćemo uživati u dobroj atmosferi. Uživaćemo i u online platformi sa kojom smo napravili mnogo veći i bolji festival. Kad pogledate osamdesetak vrhunskih reditelja iz celog regiona, koji su godinama dolazili ovde, shvatićete da Leskovac nije samo Leskovac, nego ozbiljan filmski grad“ istakao je Bajić i dodao: „Mislim da su za sve ono što se dešava i u Leskovcu i na festivalu, u stvari zaslužni ljudi koji vole film i time podstiču ono što je jako važno – nove filmove i večeri u kojima ćete uživati i zbog kojih ćete biti bogatiji u životu. Voleo bih da ovaj festival ostane mladima Leskovca, da ga čuvaju i paze, i da uvek imamo taj kulturni prostor za sučeljavanja i dijalog.“

 

Ovogodišnji laureat nagrade „Živojin Žika Pavlović” rediteljGoran Paskaljević, nažalost nije mogao da prisustvuje ceremoniji otvaranja.

Nakon ceremonije svečanog otvaranja, usledila je Specijalna projekcija filma reditelja Darka Bajića „Ime naroda“ o Svetozaru Miletiću, uglednom advokatu, nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka. Glavnu ulogu u filmu igra Ljubomir Bandović, dok su u ostalim ulogama Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anja Pavićević, Ana Franić, Andrija Kuzmanović, Milutin Mima Karadžić i mnogi drugi. Van konkurencije na onlajn platformi prikazano je i ostvarenje „Uprkos magli” Gorana Paskaljevića.

Takmičarski program prve festivalske večeri čine filmovi „Vrba” Milča Mančevskog (21.00, bioskop LKC), i „Polusestra” Damjana Kozole (Onlajn platforma u 21.00), dok će u okviru kategorije Nezavisnog filma u 23.00 biti prikazan hrvatski film „Ideš? Idem!” Ljube Zdjelarevića.

 

Drugog festivalskog dana, u subotu, 26. septembra, publika će u Takmičarskom programu moći da pogleda filmove „Otac” Srdana Golubovića (Narodno pozorište, 19.00); „Grudi” u režiji Marije Perović (Bioskop LKC, 21.00) i „Koja je ovo država” Vinka Brešana (Onlajn platforma, 21.00). Na platformi će biti prikazani i filmovi iz selekcija Pobednici („Godina majmuna” Vladimira Blaževskog u 17.00 i „Tilva Roš” Nikole Ležaića u 19.00), i Nezavisni film („Oroslan” Matjaža Ivanišina u 23.00). U programu Studentski film od 19 sati u Bioskopu LKC biće prikazani studentski filmovi iz BiH i Crne Gore, dok će se u okviru tribinskog programa „U krupnom planu” u Bioskopu LKC od 17 sati predstaviti glumica Milena Pavlović.

 

LIFFE se održava u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, a uz podršku Grada Leskovca, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije i sponzora. Festival će biti održan u skladu sa merama Vlade Republike Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.





Нема коментара:

Постави коментар