уторак, 22. септембар 2020.

Novi roman za decu i mlade u izdanju Arhipelaga; Leto u gradu




Roman Leto u gradu, čiji su autori kanadski pisac Dejvid Homel i ilustratorka Mari-Luiz Gej, upravo je objavljen u izdanju Arhipelaga, u ediciji knjiga za decu i mlade Mali Arhipelag.

 

Leto u gradu je nastavak izuzetno popularnih romana Putujući cirkus i Put pod noge koje je Arhipelag već objavio. Dok je u prethodnim romanima Čarlijeva porodica odlazila tokom letnjeg odmora daleko od kuće i obilazla mnoge evropske zemlje i gradove, ovoga puta Čarli i njegova porodica ostaju kod kuće.

 

Provodeći leto u svom gradu, Čarli i njegov brat, a s njima zajedno i čitava njihova porodica, pronalaze u svom kraju Montreala pustolovine po kojima će pamtiti ovo nesvakidašnje leto.

 

Iako ostaju u svom gradu i odustaju od dalekih putovanja, po kojima smo ih upoznali u prethodnim romanima ove uzbudljive serije, pustolovine Čarlijeve porodice se nastavljaju i nemoguće im je odoleti. Iako su junaci romana očekivali nešto sasvim drugo, a najpre dosadu i predvidljivost, vlastiti grad postaje prostor mnogobrojnih iznenađenja, pravih avantura, neočekivanih događaja, zanimljivih ljudi, otkačenih situacija.

 

Celo celcato leto samo s mojim malim bratom. Zabavno dozlaboga, isto kao da trčim s kamičkom u cipeli. Ali nije svako zlo za zlo. Ovog leta, prvi put, ja ću biti taj koji će odlučivati o svemu šta ću ja da radim. Mogao bih da nađem neki sezonski posao. Ili da kampujem u divljini i susrećem divlje životinje, da doživim brodolom, da rešim neku misteriju. Ili da upoznam ljude iz dalekih zemalja. Možda čak i da spasim nečiji život... Postojao je samo jedan problem. Nisam znao kako sve to da izvedem u mom starom, dosadnom kraju – pita se glavni junak romana, dečak Čarli, pre nego što krene u neodoljivu letnju avanturu upoznavanja svog grada za koji je mislio da znak svaki njegov kutak.

 

Roman Leto u gradu preveden je na više svetskih jezika, a doživeo je odličan prijem kod kanadskih čitalaca i kritike. Tako kritičar lista Booklist naglašava:

 

„Epizodne pustolovine ove porodice, koje prenosi stariji brat u zabavnoj pripovesti u prvom licu, često su komične, ponekad i napete.“ School Library Journal kaže da je ovaj roman „dobar izbor za nove čitaoce ilustrovanih dečijih romana ili čitaoce koji žele to da postanu“, dok Globe and Mail u prvi plan ističe „razdragane pustolovine”. Prema Toronto Staru, avanture u romanu su „ispripovedane glasom deteta koje ugađa roditeljskim hirovima i bogato ilustrovane crtežima“.

 

Arhipelag će nastaviti da objavljuje ovu seriju o avanturama jedne otkačene, radoznale porodice i njihovim putovanjima po svetu. U Putujućem cirkusu Čarlija i njegovu porodicu nemirni putnički duh vodi na putovanje Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj, najviše po jadranskoj obali i ostrvima. U Putu pod noge Čarli i njegova porodica leto provode u selu u unutrašnjosti Francuske, a potom odlaze u Španiju.


Dejvid Homel
je autor deset romana, među kojima su Govorna terapija (koja je osvojila Hju Meklinenovo priznanje i Nagradu Jevrejske javne biblioteke za prozu) i nedavno objavljen roman Ptići. Dvaput je dobio Guvernerovu nagradu za prevodilaštvo. Knjige Dejvida Homela prevedene su na više evropskih jezika, kao i na kineski jezik.

 




Mari-Luiz Gej
je vrhunska kanadska ilustratorka koja je za svoj rad na oblikovanju knjiga za decu i mlade dobila prestićne kanadske i međunarodne nagrade.

Нема коментара:

Постави коментар