уторак, 15. септембар 2020.

Otvorenje izložbe Trans Balkan

 



U utorak, 15. septembra 2020. godine u 19 sati u Galeriji SKC (Kružna 8), u sklopu projekta Rijeka 2020 – Evropska prestonica kulture, bće otvorena izložba fotografija Trans Balkan.

Izložba donosi tridesetak dokumentarnih fotografija transrodnih osoba s područja Balkana, a koje kontekstualizuju njihove intimne priče, izazove i probleme, ali i preispituju probleme s kojima se ta zajednica suočava.

Uz fotografije predstavljene su i biografske crtice osoba te citati i delovi intervjua koji promatrača neposredno suočavaju s ličnom stranom transrodnosti.

Trans Balkan dokumentaristički je projekt koji smešta u fokus transrodnu zajednicu balkanske regije - jugoistočnog dela Evrope. Aleksandar Crnogorac putuje u sve delove regije kako bi upoznao, intervjuisao i fotografisao pojedince različite dobi, nacionalnosti, religije, socijalnog i obrazovnog statusa te najvažnije, drugačijeg stepena lične tranzicije. Tako okuplja portrete i intimne priče osoba iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunije, Albanije, Grčke i Turske.

Izložba je premijeru imala u Beogradu, a do sada je gostovala u Novom Sadu,  Zagrebu, Skopju, Prištini, Sofiji,Sarajevu, Tuzli, Podgorici, Tirani, Rimu i Oslu.

Na otvaranju izložbe nastupa violinistkinja Isabel iz Francuske, koja već niz godina živi u Hrvatskoj, a duboki trag ostavila je sarađujući dvadeset godina s Darkom Rundekom, od njegovog Kargo orkestra, nastalog u Parizu, do Cargo Trija. Uz otvaranje izložbe Isabel će izvoditi Bahove sonate i partite za solo violinu, što je nastavak njenog predstavljanja višegodišnjeg istraživanja tog dela Bahova opusa.

Ponajviše naglašavajući lično iskustvo pojedinaca, izložba Trans Balkan poziva publiku na upoznavanje trans zajednice, a cilj projekta je povećanje vidljivost transrodne zajednice Balkana, potičući širu publiku na dublje razumijevanje ove manjine.

Projekt podržavaju Rijeka 2020, Kreativna Evropa, UN Free & Equal campaign i Galerija SKC

Нема коментара:

Постави коментар