петак, 11. септембар 2020.

Prva Beogradska promenada na Kolarcu



Veliko nam je zadovoljstvo da posle dugo vremena najavimo koncert u Kolarčevoj zadužbini! 

Promenadni koncert BAH 335 

Umetnički ansambl Ministarstva odbrane "Stanislav Binički" nastupiće 20. septembra, sa početkom u 11 časova, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine na promenadnom koncertu pod nazivom "Bah 335".

Na koncertu posvećenom Bahovoj muzici, uz Ansambl "Binički" nastupiće mladi, ali već afirmisani pijanisti i kamerni muzičari: Dušan Toroman, klavir, Marija Kovač, flauta i Milena Maleš, klavir.

Ansamblom će dirigovati Pavle Medaković, a autor projekta je Zlata Maleš.

Koncert "Bah 335" (335 u nazivu koncerta jeste broj godina od rođenja J.S. Baha) ujedno je prvi nastup Umetničkog ansambla MO "Stanislav Binički" u zatvorenom prostoru, kao i prvi koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, od izbijanja epidemije korona.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Kolarčeve zadužbine, po ceni od 200 dinara.


Наш прослављени композитор, наставник и утемељивач војне музике Станислав Бинички, основао је 26. септембра 1899. године Београдски војни оркестар. То је био први оркестар у Србији који је могао концертно изводити, за тадашње доба, модерну музику. Традицију тог оркестра, кроз три века, до данас чува Уметнички ансамбл МО „Станислав Бинички”, који ове године облежава 121 годину постојања. Станислав Бинички је био важна фигура у домаћој и светској историји музике. За собом је оставио бројна дела класичне музике која за мотив имају теме и мелос наших простора. Творац је прве српске опере „На Уранку“, али поред много важних дела, издвојићемо нама веома важну, патриотски надахнуту композицију „Марш на Дрину“. 

Уметнички ансамбл МО "Станислав Бинички" данас представља установу Управе за односе са јавношћу, која својом програмском и репертоарском разноврсношћу и жанровском прилагодљивошћу, на достојан начин афирмише и репрезентује Републику Србију, Министарство одбране и Војску Србије, домаћој и иностраној публици, али и стручној јавности.


ПРОГРАМ

Ј.С.Бах - Air из Свите бр.3, BWV 1068

 Концерт за клавир А-Дур BWV 1055,

 солиста Душан Тороман, клавир

 Свита бр. 2, хa-мол BWV1067,

 солиста Марија Ковач, флаута

 Концерт за 2 клавира цe-мол, BWV1060,

 солисти Милена Малеш, клавир

 и Душан Тороман, клавир

 

 Уметнички ансамбл “Станислав Бинички”

 Диригент: Павле Медаковић

 Аутор пројекта

 Злата Малеш

 

Павле Медаковић дипломирао је дириговање 1978. у Београду и магистрирао у Бечу 1982. и 1990. у Београду. Усавршавао се на курсевима Pierre Dervaux-a 1980. и Sergiu Celibidache-a 1981. Проф. на Академији лепих уметности 2008-2011. Члан УМУСА од 1979. године, Уметнички руководилац и диригент Симфонијског оркестра Министарства одбране Србије „Станислав Бинички“ од 1988-2018. Директор Београдске филхармоније од 2000-2001. коју је предводио на турнеји по НР Кини маја 2000. године. Гост диригент престижних европских оркестара као што су Дрезденска филхармонија, Филхармонија „Ignaz Paderewsky“, оркестар Радио Варшаве и други. Награђен је годишњом наградом УМУС-а за најбоље извођачко остварење у 2016. години и наградом Културно – просветне заједнице Београда „Златни беочуг“ 2018. године за трајни допринос у култури Београда.

 

Душан Тороман је рођен у Чачку, где је почео да учи клавир са десет година. Средњу музичку школу завршио је у Земуну, у класи Злате Малеш. Дипломирао је на Факултету музичке уметности у Београду у класи А. Шандорова са наградом за најбољи дипломски испит, након чега је специјализирао интерпретацију клавирске литературе XVIII и XIX века на оригиналним инструментима при Академији "Бартоломео Кристофори" у Фиренци. Дипломирао је чембало на Конзерваторијуму "Ђ. Росини" у Пезару у класи Марије Луизе Балдасари, студирајући упоредо са Емилијом Фадини. Усавршавао се на мајсторским курсевима Малколма Билсона, Енрика Бајана, Отавија Дантонеа, Серђа Ћомеија, Лидије Бизјак... Као солиста и камерни музичар свирао је у Француској, Великој Британији, Италији, Холандији, Швајцарској, Србији, Босни и Словенији. Наступао је са ансамблима “New Trinity Baroque” и “Arbor Dianae”, Симфонијским оркестром РТС,

Симфонијским оркестром "Станислав Бинички" и Гудачким оркестром "Шлезингер" као солиста у концертима Баха, Самартинија, Хајдна, Салијерија и Моцарта. Ангажован је као корепетитор на катедри за соло певање Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

 

Марија Ковач рођена је 2002. у Београду. Основно музичко образовање завршила је делом у ОМШ "Петар Коњовић" у Београду и МШ "Коста Манојловић" у Земуну на одсеку флауте и клавира. Освојила је бројне награде на школским, републичким и међународним такмичењима на оба одсека. Учесник је бројних семинара и мастер класова у Србији и иностранству, код проф. Дејана Гаврића, проф. Матеја Зупана и проф. Gisela Mashayekhi-Beer. Тренутно је ученик завршне године СМШ "Мокрањац" у Београду на одсеку флауте и ванредно у СМШ "Коста Манојловић" на одсеку клавира.

 

Милена Малеш је рођена у Београду 1991. године. Завршила је клавир у средњој МШ Коста Манојловић у Земуну у класи Злате Малеш. Такође је завршила и соло певање у класи Софије Глигорић. Основне и мастер студије је завршила, са одличним успехом, на ФМУ у Београду у класи еминентног пијанисте Александра Сердара. Усавршавала се у Паризу код Игора Лазка, у Италији код Сјавуша Гаџијева. Такође се усавршавала на мајсторским курсевима Лидије Бизјак, Невене Поповић, Симон Ада Реис ( Француска), Рите Кинке, Наташе Јовић Тривић, Јасмине Трумбеташ, Николе Мијаиловића, Давида Бижића ( соло певање). Добитница је преко 30 награда на интернационалним и домаћим такмичењима, као солиста и камерни музичар. Одржала је солистичке концерте у САНУ, КЦБ, СКЦ, КНУ и широм Србије као и у Словенији, Италији, Паризу. Наступала је на многим концертима као камерни музичар у земљи и иностранству. Са оркестром је наступала са делима Хајдна, Моцарта и Менделсона на КНУ.

 

Нема коментара:

Постави коментар