недеља, 11. фебруар 2018.

Представљање књиге Дејвида А. Нориса: Духови круже Србијом

Галерија Артгет, Трг републике 5/I
Уторак, 13. фебруар у 19.00
Представљање књиге Дејвида А. Нориса:

Духови круже Србијом: Књижевно представљање историје рата
Превод с енглеског: Владислава Рибникар и Дејвид А. Норис
Издавач: Геопоетика, Београд 2018.

Учествују: Милета Продановић, Дуња Душанић, Милан Миљковић и аутор
„Ово је прва студија једног страног аутора, превасходно намењена страним читаоцима, чија је тема српска књижевност последње две деценије двадесетог века и њен поглед на ратове и сукобе (Други светски рат, грађански ратови и распад Југославије и НАТО бомбардовање Србије). Објављена је у Великој Британији, а у донекле модификованом облику стиже у српски језик.
Мноштво је могућности да се ова тема обради; она подразумева субјективан приступ у избору примера и аутора, али и добре намере и ваљану стручност у закључивању. Отуд уз име Дејвида Нориса, квалифкованог часном универзитетском каријером усмереном ка истраживању Балкана (Балкански мит, Геопоетика 2002), не може ни стајати реч „странац“ у изворном значењу. Колико је тема неугодна и заводљива говори и чињеница да се њоме у овом облику и обиму до сада није позабавио ниједан аутор из Србије.“   истакао је Владислав Бајац
„Српском књижевношћу последњих двеју деценија двадесетог века кружиле су сабласти историје и рата. Духови из прошлости и скоријих периода кризе враћали су се у садашњост као незалечене ране и као остаци догађаја који нису могли да добију своје право место у некој кохерентној наративној структури. Околности и збивања из ратне историје чине кључне моменте у производњи националног наратива. (…) У таквим тренуцима кризе, садашњост је ухваћена у мрежу зебњи између своје несазнатљиве прошлости и непознате будућности, а узнемирујуће слике аветињског карактеришу културну производњу. Моја студија није историјски преглед српске књижевности са краја двадесетог века, већ анализа једног низа књижевних структура и мотива и њихових ефеката на приповедачку прозу тог раздобља.“    констатује Дејвид А. Норис

Дејвид А. Норис (David A. Norris) рођен је 1957. у Шефилду, Велика Британија. Дипломирао је 1980. на Одсеку за српскохрватски језик и  југословенске књижевности на Школи за словенске и источноевропске студије Универзитета у Лондону. Докторску дисертацију Time in the Novels of Miloš Crnjanski  одбранио је 1989. на Универзитету у Нотингему. Од 1980. до 2017. предавао је српску и хрватску књижевност, историју, културу и језик на Катедри за славистику у Нотингему, где је од 2009. до 2017. обављао и дужност управника катедре.

Oдабране књиге: The novel of Miloš Crnjanski: An approach Through Time  (1990), Teach Yourself  Serbo-Croat (1993), In the Wake of the Balkan Myth: Questions of Identity and Modernity (1999) – у преводу на српски, издање Геопетике: Балкански мит (2002), Belgrade: A Literary and Cultural History (2008), Complete Croatian (2010), Haunted Serbia: Representations of History and War in the Literary Imagination (2016), а заједно са Владиславом Рибникар: Teach Yourself Serbian (2003) и Complete Serbian (2010). Приредио је зборник радова Miloš Crnjanski and Modern Serbian Literature (1988).  Живи и ради у Нотингему и Београду.
  
Улаз је слободан.

Нема коментара:

Постави коментар