недеља, 25. фебруар 2018.

46. FEST- EDERLEZI RISING




Ederlezi Rising je srpski naučno-fantastično-ljubavni film, koji nas vodi u u blisku budućnost. Ni tada ljudi deluje da neće biti srećni, pogotovu u ljubavi. Klasičan primer je glavni junak ovog filma, Milutin, koji je iz veza izašao frustriran.

 

Multinacionalna kompanija Ederlezi planira misiju na Alfa Kentauri i baš njega bira za ovaj zahtevan zadatak. Kao podršku daje mu androida suprotnog pola, Nimani.


Da se ne lažemo, tako stoje stvare u tim zamršenim muško-ženskim odnosima. Žene bi da prevaspitaju svoje mužjake, da ih vaspitaju i dresiraju. Muškarcima se kod žena sviđa hardver, ali bi čačkali po softveru. E  upravo o tome se ovde rade. Milutin se           otisnuo u vasionu, u nepoznato i zastrašujuće, da bi spoznao svoje strahove i poradio na svom odnosu s ženama, pa makar ona bila i android. Kao Harison Ford u „Istrebljivaču” Ridlija  Skota, po romanu ''Sanjaju li androidi električne ... ovce?Filipa K. Dika.



Naš astronaut deluje poput tinejdžera. Od svih gadžeta na svemirskom brodu najviše mu se dopada onaj ženski android. Aktivira je i čačka po softveru. Da su muškarci sami krivi za svoje ljubavne brodolome ukazuje i scena kada on mrtav-hladan aktivira mod svađa. Čačka mečku. No, ni to mu nije dovoljno. Rešava da poništi unapred programirani operativni sistem koji upravlja s Nimani i da vidi da li će ona tada biti ličnost.


Rizično, jer ona tada počinje da deluje na osnovu unosa koji su generisani njenim iskustvima sa njim. To će se ispostaviti, već pogađate kao poprilično glup potez, jer ona zapada u tešku depresiju, postaje destruktivna i uskraćuje mu seks, tera ga da vežba i proverava njegovo zdravlje. To ide toliko daleko da na kreju rešava da se samouništi.


Lepa zamisao, mada pomalo naivna, koja gubi u ritmu i loguci, jer Milutin se ni sa čim ne bavi nego sa svojom Barbikom. Možda i nije nelogično. Ali šta je onda sa svemirom?

Posebno su zanimljiva imena u ovom filmu. Ederlezi je popularna romska pesma, koju je iskoristio i Goran Bregović. Ederlezi je praznik proslave proleća, koji se dešava na Đurđevdan, 6. maja svake godine. Nimani je bilo prezime prve pevačice koja je svoje ime darivala bendu „Zana“. A operativni sistem „Tifa“ budi asocijacije na najproblematičnijeg pevača grupe „Bijelo Dugme“.
 
EDERLEZI RISING

Država:     Srbija / 2018
Program :     Srpski film
Trajanje:     85'
Režija:     Lazar Bodroža
Scenario:     Dimitrije Vojnov po pripovetki Zorana Neškovića
Uloge:     Stoya, Sebastian Cavazza, Maruša Majer
Fotografija:     Kosta Glušica
Montaža:     Milena Z. Petrović
Muzika:     Nemanja Mosurović
Producent:     Aleksandar Protić, Jonathan English
Produkcija:     Mir Media Group
Distributer:     Mir Media Group

Нема коментара:

Постави коментар