петак, 9. фебруар 2018.

Саопштење Југословенске кинотеке поводом смрти Небојше Глоговца

Небојша Глоговац (1969-2018)


У Београду је у 48. години преминуо Небојша Глоговац, филмски, позоришни и телевизијски глумац. Сматран водећим глумцем своје генерације, Глоговац је остварио бројне улоге за памћење, а добитник је и низа престижних еснафских признања.
Убиство с предумишљајем (1995)
У суботу 10. фебруара у термину од 20.30 у Свечаној сали (Узун Миркова 1) уместо раније најављеног програма, приказујемо филм Убиство с предумишљајем (1995) Горчина Стојановића. У Музеју кинотеке у Косовској 11, у недељу 11. фебруара биће приказан филм Кругови (2013) Срдана Голубовића. Улаз на обе пројекције је бесплатан…

Југословенска кинотека ће у марту, одмах након завршетка 46. Феста, организовати велику ретроспективу филмова у којима је играо Небојша Глоговац.

Небеска удица (2000)

На филму је дебитовао епизодом у филму Вуковар, једна прича Боре Драшковића, а следиле су улоге у следећим филмовима: Убиство с предумишљајем, До коске, Спаситељ, Буре барута, Рањена земља, Нормални људи, Муње!, Бумеранг, Т. Т. Синдром, Кад порастем, бићу Кенгур, Држава мртвих, Сутра ујутро, Оптимисти, Клопка, Хадерсфилд, Technotise: Едит и ја, Кењац, Жена са сломљеним носем, Седамдесет и два дана, Бели, бели свет, Кад сване дан, Артиљеро, Кругови, С/кидање, Дјечаци из улице Маркса и Енгелса, Једнаки, Бранио сам Младу Босну, Енклава, За краља и отаџбину, Отаџбина, Ослобођење Скопља, Устав Републике Хрватске, Сага о три невина мушкарца, The Books of Knjige: Случајеви правде, а у постпродукцији су и филмови Јужни ветар, Апсурдни експеримент и Заспанка за војнике.


Клопка (2007)


За главну улогу у филму “Устав Републике Хрватске” Рајка Грлића добио је 2017. године Гран при 52. Фестивала глумачких остварења – Филмских сусрета у Нишу, за коју је добио награде и на фестивалима у Пули, као и у Италији и Енглеској. Гран при Наиса освојио и на 45. Филмским сусретима 2010. године за улогу у филму “Жена са сломљеним носем” Срђана Кољевића.




Глоговац је био члан Југословенског драмског позоришта од 1996. године, где је од актуелних представа играо насловну улогу у “Хамлету”, као и у “Разбијеном крчагу”, “Сумњивом лицу” и “Метаморфозама”.
 
Редитељ Срдан Голубовић и Небојша Глоговац на снимању филма Кругови (2013)


У ЈДП-у је остварио још низ улога: Иван (Хадерсфилд), Гадни (Шине), Жак (Како вам драго); К. (Замак); Луталица (Барбело, о псима и деци); Васка Пепел (На дну); Шарл Варле Лагранж (Молијер – још један живот); Дан (Ближе); Андреја (Буре барута); Рос, Јудејци, Назарећанин (Салома); Троил (Троил и Кресида); Дима (Полонеза Огињског); Владимир (У потпалубљу); Симо (Рођаци из најбољих дана); Нико Ђуров (Лажни цар Шћепан Мали).


Добитник је пет годишњих награда ЈДП-а, Стеријине награде, награда “Милош Жутић”, “Ардалион”, “Миливоје Живановић”…


Редитељ Срдан Голубовић и Небојша Глоговац на снимању филма Кругови (2013)

Глоговац је остварио значајне улоге и у ТВ серијама Породично благо, Лифт, Кошаркаши, Мој рођак са села, Луд, збуњен, нормалан, Равна Гора, Убице мог оца…

Нема коментара:

Постави коментар