понедељак, 12. фебруар 2018.

ODJECI BELDOCS-a U DOB-u: Skrivena istorija crnačkih pokreta



Nakon uspešne projekcije filma “Žena i glečer” krajem januara, Međunarodni filmski festival dokumentarnog filma Beldocs i Dom omladine Beograda nastavljaju saradnju na programu “Odjeci Beldocs-a u DOB-u” projekcijom dokumentarnog filma „The Black Power Mixtape 1967-1975“ u režiji Gorana Huga Olsona. Film će biti prikazan u utorak, 13. februara od 20 sati u sali Amerikana, a cena ulaznice je 150 dinara.


Projekcija se organizuje povodom obeležavanja meseca afroameričke istorije u SAD, čime se odaje poštovanje dostignućima i uspesima afroamerikanaca u Americi. Pre projekcije filma "The Black Power Mixtape 1967-1975" publici će se obratiti Erika Kin, ataše za kulturu Ambasade SAD u Beogradu.

Programom Odjeci Beldocsa Dom omladine Beograda i Beldocs u kontinuitetu predstavljaju beogradskoj publici najbolja dokumentaristička ostvarenja iz celog sveta i iz Srbije. Tako će se vrhunska dela savremene dokumentaristike naći u redovnom programu Doma omladine, tokom cele godine.

The Black Power Mixtape 1967-1975 (Švedska/SAD, 2011, 93')

Režija: Goran Hugo Olson (Göran Hugo Olsson)

„The Black Power Mixtape 1967-1975“ istražuje evoluciju crnačkog pokreta (Black Power Movement) u crnačkim komunama i dijaspori od 1967 do 1975. godine. Ostvarenje je sačinjeno od brojnih muzičkih numera i iznosi na videlo blago 16-milimetarskog materijala koji su snimili švedski novinari u Americi, koju su posetili privučeni gradskim neredima i revolucijom. Trideset godina kasnije, ova bogata kolekcija pronađena je u podrumu švedske televizije. Reditelj Göran Olsson i producent Danny Glover iznose ovaj materijal na svetlo kroz mozaik prikaza, muzike i naracije koji su zabeležili evoluciju jedne od najvažnijih prekretnih tačaka u istoriji Amerike. Muzika Questlove i Om'Mas Keitha, kao i komentari uglednih afroameričkih umetnika i aktivista na koje je ovaj pokret ostavio uticaj - Erykah Badu, Harry Belafonte, Talib Kweli, Melvin Van Peebles - daju istorijskim snimcima svež i savremen odjek.

Ovako koncipiran, film je kinematično i muzičko putovanje kroz getoe Amerike, te je zasluženo i postigao značajan uspeh, osvojivši nagradu za montažu na filmskom festivalu Sandens, i čineći deo takmičarskog programa Panorama DOKUMENTE Berlinala 2011.

Gledaoci ovog filma mogu učestvovati na #europeanfilmchallenge, jer samo dan ranije počinje drugi krug takmičenja. Pobednik ovog ciklusa osvojiće nagradno putovanje na predstojeći Kanski filmski festival. Pravo učešća imaju gledaoci stariji od 18 godina, koji su odgledali 10 različitih evropskih dokumentarnih filmova na različitim platformama (internetu, bioskopima, festivalima, televiziji, itd.), objavili naziv filma i platforme na kojoj je film odgledan, postavili fotografiju kao dokaz i haštag #europeanfilmchallenge. Nagradna igra predstavlja deo velikog evropskog interaktivnog projekta, koji uključuje upotrebu inovativnih i digitalnih promotivnih tehnika i alata, kako bi se doprinelo većoj cirkulaciji evropskih filmova na različitim platformama. Takmičenje se odvija u šest evropskih zemalja: Litvaniji, Letoniji, Estoniji, Španiji, Hrvatskoj i Srbiji. Organizator takmičenja u Srbiji je Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Projekat se realizuje uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.


ODJECI BELDOCS-a U DOB-u: Skrivena istorija crnačkih pokreta

Utorak, 13. februar 2018. u 20:00
Dom omladine Beograda//Amerikana

Нема коментара:

Постави коментар