уторак, 6. фебруар 2018.

Ciklus predavanja: Velike sudske afere #4-Afera Drajfus i afera Seznek



Francuski institut u Srbiji, u saradnji sa Francuskom školom u Beogradu, poziva vas na ciklus predavanja koja će održati Florian Erber, profesor istorije u Francuskoj školi u Beogradu i sudija Pjer Bele. Ciklus će biti posvećen pravnom i istorijskom razmatranju velikih afera koje su ušle u evropsku istoriju.  Ova predavanja otvorena su za sve one koji žele da bolje shvate savremeni svet kroz analizu, sa neophodne distance, načina na koji su veliki sudski procesi doprineli razvoju prava… i naših društava.


Godine 1894. Alfred Drejfus, oficir jevrejskog porekla, optužen je za izdaju i osuđen zbog odavanja vojnih tajni najvećem neprijatelju Francuske, Nemačkoj. Godine 1924. jedan Bretonac, Gijom Seznek, osuđen je za ubistvo političara Kemnera, čije telo nikada nije pronađeno nakon iznenadnog nestanka. Drejfus i Seznek su usuđeni na doživotnu robiju. Kaznu su izdržavali najpre u Gvajanskom zatvoru, a potom na Đavoljem ostrvu Gvajane. 

I pored svega, obojica nastavljaju da tvrde da su nevini i njihove porodice počinju da se angažuju kako bi im se ponovo sudilo.

Da li se radi o pogrešnim presudama? Da li će presude biti promenjene? Šta govore ove afere o političkim okolnostima u Francuskoj u doba Treće Republike? Ove dve burne priče, koje su svojedobno podelile francusku javnost, inspirisale su mnoge pisce i filmske stvaraoce.

Francuski institut u Srbiji, Beograd 

Knez Mihailova 31 Četvrtak 8. februar 2018 – 18h30

Нема коментара:

Постави коментар