понедељак, 19. фебруар 2018.

Predstavljanje knjige "Helena ili o nemiru" Mirjane Mitrović


U u sredu 21. februara od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u biće predstavljena knjiga „Helena ili o nemiru“ Mirjane Mitrović.O knjizi će osim autorke govoriti književni kritičari Vasa Pavković i Aleksandra Đuričić.

„Helena ili o nemiru“ je prvi roman na srpskom o majci Konstantina Velikog, Svetoj carici Heleni. Ovo je priča o sudbini žene i majke kad je Rimsko carstvo bilo na izmaku a hrišćanstvo sticalo pravo građanstva, priča o vlasti, o ulizicama i jereticima, otpadnicima od stare vere i prvim hrišćanskim zajednicama na tlu Balkana. Vođena ljubavnim zavetom, Helena stiže u Nais, mali grad u dubokoj provinciji, gde će se roditi njen sin Konstantin, u detinjstvu zvani Veliki Nos, kasnije proslavljeni vladar velikog Rimskog carstva. Stilski i tematski osobit i intrigantan, novi roman Mirjane Mitrović umetnički uverljivo i nenametljivo rekonstruiše jedno daleko doba čije niti dopiru do naših prostora i našeg vremena.

Kako je pisano i zašto nije sačuvano žitije majke Konstantina Velikog u vreme Nikejskog sabora, kada je Konstantin imao vlast nad carstvom i moć nad crkvom, zašto je carica-majka Helena putovala u Jerusalim i gde je pronašla Hristov krst, zbog čega taj krst nikad nije stigao na pripremljeni mermerni postament u gradu koji je njen sin osnovao i nazvao svojim imenom, samo su neka od pitanja na koja će učesnici pokušati da daju odgovor na ovoj promociji.

Mirjana Mitrović je rođena 14. januara 1961. godine u Požarevcu. Završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Zbirka priča Sveto stado objavljena je prvi put 1999, drugi put 2009. a neke priče uvršćene su u antologije.

Roman Emilija Leta objavljen je 2006. godine, bio u najužem izboru za NIN-ovu i mnoge druge nagrade, a dobio nagradu „Branko Ćopić“.

Нема коментара:

Постави коментар