четвртак, 15. фебруар 2018.

НОВИ ДОН ЂОВАНИ И ДЕБИТАНТКИЊА У УЛОЗИ ЦЕРЛИНЕ



                У суботу, 17. фебруара на Великој сцени (19:00) биће изведена опера В.А.Моцарта „ДОН ЂОВАНИ“ у копродукцији са Опером и театром „Мадленианум“, а под диригентском палицом Дијане Цветковић.

 У насловној роли наступиће први пут  баритон Миодраг Д. Јовановић, Невена Бриџeн дебитоваће у улози Церлине.


Солисти: Александра Петровић (Дона Ана), Марко Живковић (Дон Отавио), Александра Стаменковић Гарсија (Дона Елвира), Вук Матић(Лепорело) и Гаврило Рабреновић (Мазето) и Свето Кастратовић (Комендаторе).

         У представи учествују Оркестар и Хор Опере Народног позоришта у Београду.

        Редитељ Алберто Триола к.г. (Италија). Сценограф Санти Тициано к.г. (Италија). Костимограф Катарина Грчић Николић.

           Премијер је била , 22. новембра 2017. године у Народном позоришту и 28. новембра у Опери и театру „Мадленианум“.  

Ова опера у два чина, за коју је либрето написао Лоренцо да Понте, премијерно је изведена 29. октобра 1787. године у Државном позоришту у Прагу. Моцартов ,,Дон Ђовани” певан је већ 1789. на немачком у Мајнцу, 1797. у Петербургу, 1828. на руском, 1805. на француском у Паризу, 1817. на енглеском у Лондону и брзо је постао познат у целом оперском  свету. У Италији дуго није могао да се одомаћи. Стендал у својим успоменама спомиње неког миланског грофа који је плаћао певаче и музичаре неколико месеци не би ли научили правилно извођење ове музике. 

Интригантни легендарни шпански племић и бескрупулозни заводник Дон Хуан послужио је Моцарту да створи, како је сам говорио своју најозбиљнију оперу, коју је нешто касније филозоф Кјеркегор описао као "дело без мане, непрекинуто савршенство".

Сам Дон Ђовани је обликован као први "либертински" оперски херој - антијунак без идеала и скрупула, кога покрећу индивидуализам и жеља за задовољствима.

У Народном позоришту у Београду до сада је имала четири премијерне поставке, а прва је била 17. јануара 1938. године. Наредна премијера одржана је 20. октобра 1953., потом 8. новембра 1982., и последња 12. октобра 2006. године.

Нема коментара:

Постави коментар