уторак, 20. фебруар 2018.

Промоција монографије ПОЛЕТНЕ ПЕДЕСЕТЕ У СРПСКОЈ АРХИТЕКТУРИ

Галерија Aртгет, Трг републике 5/I
Четвртак, 22. фебруар у 19.00 сати 
Промоција монографије
ПОЛЕТНЕ ПЕДЕСЕТЕ У СРПСКОЈ АРХИТЕКТУРИ
Аутор: Дијана Милашиновић Марић
Учествују: др Борислав Стојков, др Владимир Миленковић, др Татјана Стратимировић, др Марта Вукотић Лазар и ауторка
Модератор: Даница Јововић Продановић
Издавач: Орион арт, Београд и Факултет техничких наука Косовска Митровица, 2017

Књига Полетне педесет у српској архитектури аутора др Дијане Милашиновић Марић,  представља први, изузетно свеобухватан и темељан, рукопис о развоју архитектуре у Србији четрдесетих и педесетих година 20. века. Слојевито и са више аспекета сагледан период педесетих година, искристалисао је низ запажања, открио нове визуре и примере. У временском распону од само петнаест година (1945-1960) остварена је жива и квалитативно разнолика делатност, снажна градитељска продукција у области урбанизма и архитектуре у Србији, која је изнедрила значајне ауторе, карактеристичне архитектонске форме и дала изузетне вредности, данас препознатљивe и незаобилазне. Градитељска  делатност започета у том временском раздобљу усмерила је развој градова, насеља и регија и оставила  видљив градитељски слој готово у свиму рбаним и сеоским просторима у Србији. Истраживање овог периода открива и јасне назнаке аутохтоног тражења и аутентично гархитектонског израза карактеристичног за српски архитектонски простор.

Проф. др Дијана Милашиновић Марић бави се историјом, теоријом и критиком архитектуре. Дипломирала је, магистрирала и докторирала на  на Филозофском факултету Универзитета у Београду. Запослена је као кустос у Меморијалном центру и Музеју историје Југославије од 1985. до 1999. године. У статусу је самосталног уметника до 2005. године од када је ангажована као главни кустос програма Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије, УЛУПУДС-а. Од 2013. године ради као доцент, од 2017. ванредни професор, за ужу научну област Историја, теорија и естетика архитектуре и визуелних уметности и обнова градитељског наслеђа, на Техничком факултету, катедри Архитектура у Косовској Митровици. Од исте године ангажована као професор на Високој школи струковних студија - Београдска политехника (предмети Историја уметности и Историја дизајна), а од 2015-17. године на Факултету примењених уметности у Београду (предмет Савремена архитектура).


Објавила је три књиге (Архитекта Јан Дубови, Водич кроз модерну архитектуру Београда, Полетне педесете у српској архитектури) и преко 250 научних и стручних радова у часописима или на научним скуповима. Конципирала је и реализовала три ауторске и учествовала на бројним колективним изложбама.
Ауторски и сценаристички осмислила два стручно – едукативна серијала на РТС-у: Модерна архитектура у Србији, личности и поетике (11 епизода) и Арс практика (50 епизода). Према њеној књизи Водич кроз модерну архитектуру Београда  урађен је ТВ серијал у оквиру школског програма РТС (14 епизода).

Нема коментара:

Постави коментар