понедељак, 12. фебруар 2018.

PSIHOLOGIJA AGRESIVNOSTI: Novi ciklus tribina u Domu omladine Beograda


 Tribina: Društveno zlo u istoriji

Sreda, 14. februar 2018. u 19:00
Dom omladine Beograda//Tribinska sala
Ciklus tribina: PSIHOLOGIJA AGRESIVNOSTI
Govore: prof. dr Predrag J. Marković i  Ivana Nešić
 
Moderator programa: Uroš Pavlović, predsednik Asocijacije edukativnih praksi, član Udruženja za Transakcionu analizu TAUS.

Od kako postoji ljudski rod, ljudi su zamišljeni nad pitanjem koliko je čovek dobar ili zao? Posmatraćemo zlo kao društvenu pojavu u istoriji. Jasno je da zlo nastaje u određenom društvenom i vremenskom kontekstu, kada ga čine i “dobri“ ljudi. Kako je to izgledalo u istoriji?

prof. dr Predrag J. Marković, rođen u Beogradu, 1965. godine je srpski istoričar, doktor istorijskih nauka, naučni savetnik u Institutu za savremenu istoriju u Beogradu i političar. Član je Saveta za brendiranje Srbije i v.d. predsednika Upravnog odbora Muzeja istorije Jugoslavije. Redovni je profesor na Fakultetu za medije i komunikacije i vanredni profesor na više fakulteta.

Ivana Nešić je student Fakulteta za medije i komunikacije.



O ciklusu PSIHOLOGIJA AGRESIVNOSTI


Šta je agresivno ponašanje? Koliko smo navikli na agresivnost? Da li se naša definicija ovog pojma menja pod uticajem globalnih i lokalnih netrpeljivosti i rastuće netolerancije i neizvesnosti kojima smo svakodnevno izloženi? Kako vidimo sopstvenu, a kako tuđu agresivnost? Kako postajemo, i kako možemo prestati, da ispoljavamo agresivno ponašanje? Da li postoji doza agresivnosti koja je zdrava? Ovo su neka od pitanja na koja ćemo pokušati da odgovorimo u seriji tribina koje ćemo organizovati tokom 2018. godine.

Tolerancija na različite oblike agresije iskazane verbalno ili fizički postaje deo svakodnevnice, pa je cilj našeg programa je da se dublje upustimo u srž problema, da pokušamo da otkrijemo izvor tj. “okidač” agresije, da predstavimo agresiju kroz individualne razlike i dotaknemo se društvene (ne) odgovornosti i klime u kojoj ne postoji jasno ograđivanje i osuda ovakvog ponašanja, čime se onemogućava stvaranje početne distinkcije između agresivnog i, na primer, strastvenog govora i ponašanja. Takođe, pokušaćemo da objasnimo razne forme agresivnog ponašanja kroz različite teorije i pristupe u psihologiji. Razgovaraćemo o istoriji agresivnosti, različitim njenim oblicima ispoljavanja i doživljavanja uzimajući u obzir društvene, kulturološke i psihološke uzroke i posledice.

Posebnu pažnju obratićemo razmatranju različitih mogućih tehnika u sprečavanju agresije koje nudi savremena psihologija. Pokušaćemo, uz pomoć naših sagovornika, cenjenih stručnjaka iz oblasti društvenih nauka, da predložimo neke od mogućih načina poboljšanja našeg životnog okruženja sagledavajući ovu problematiku na naučni način.

Нема коментара:

Постави коментар