понедељак, 26. фебруар 2018.

Ambasador Velike Britanije otvorio program PlayUK u okviru 46. FEST-a

U subotu, 24. februara u 16:30 časova, u Sava Centru, drugog dana 46. FEST-a, ambasador Velike Britanije Denis Kif otvorio je program PlayUK Arcadia 2018. Gospodin Kif je publici poželeo dobrodošlicu na srpskom jeziku:

"Dragi ljubitelji britanskog filma, cenjena publiko FEST-a, velika mi je čast da Vam sa velike pozornice Sava Centra, ispred dobro poznatog FEST-ovog platna, kultnog mesta za sve ljubitelje filma, predstavim posebnu programsku celinu koju su organizovali FEST i British Council, pod nazivom PlayUK: Arcadia 2018. Na ovom platnu su prikazana brojna filmska ostvarenja, koja su dotakla živote miliona ljudi, koja su stvorila i dalje stvaraju vernu publiku koja prati ovu manifestaciju. Stoga je FEST zasluženo jedan od najznačajnijih simbola Beograda i Srbije. Mi verujemo da je protekla godina bila izuzetno dobra za britanski film i siguran sam da ćete uživati u izboru koji smo vam pripremili u okviru programa PlayUK. Ono što želim posebno da istaknem jeste činjenica da saradnja FEST-a i British Council-a otvara novo poglavlje u istoriji ove velike manifestacije. Naime, poput brojnih festivala u Velikoj Britaniji i širom sveta, od ove godine FEST će biti bogatiji za još jedan sadržaj – reviju filmova u formatu Virtuelne Realnosti. VR je jedan od tehničkih izuma koji korenito menjaju svet oko nas, poput vizuelne i naročito filmske umetnosti. Iz tog razloga, srdačno Vas pozivam da od 2. do 4. marta, u Art kafeu Sava Centra, posetite i ovu reviju i doživite neka potpuno nova iskustva."


Program PlayUK Arcadia 2018 otvoren je ostvarenjem „Filmske zvezde ne umiru u Liverpulu“ (Film Stars Don’t Die in Liverpool) škotskog reditelja Pola Makgijana, nominovanog za nagradu BAFTA za najbolji scenario, sa Džejmijem Belom i Anetom Bening u glavnim ulogama, takođe nominovanim za nagrade Britanske filmske akademije. Na repertoaru se takođe nalaze i ostvarenja „Božja zemlja“ (God’s Own Country), film koji je na festivalu „Sandens“ osvojio nagradu za najbolju režiju, zatim „Apostazija“ (Apostasy), „Zver“ (Beast), „Zabava“ (The Party), prava poslastica za ljubitelje britanske muzike „Morisi: Engleska je moja“ (England is Mine), film o ranim godinama karijere Stivena Patrika Morisija, čuvenog pevača grupe „The Smiths“, kao i naslovno ostvarenje „Arkadija“ (Arcadia), jedinstveni filmski esej koji ispituje komplikovan, promenljiv te ponekad kontradiktoran odnos prema domovini, sve kroz isečke britanskih filmova snimljenih u poslednjih sto godina, sakupljenih iz arhivske građe Nacionalne arhive Britanskog filmskog instituta.

Pored filmskog dela festivala, ovogodišnji PlayUK obogaćen je dodatnim umetničkim sadržajem u vidu izložbe alternativnih video-igara i revije filmova u formatu Virtuelne Realnosti (VR). Izložba video-igara, čiji su kustosi edinburški dvojac „WeThrowSwitches“, ima za cilj da ispita status video-igara u svetu umetnosti. Oni su izabrali šesnaest alternativnih i nezavisnih video-igara nastalih u Velikoj Britaniji i na Zapadnom Balkanu. Postavka je namenjena ljubiteljima video-igara, ali i onima koji ne spadaju u iste iz razloga što nije potrebno imati bilo kakve veštine igranja da bi se uživalo u ovakvoj izložbi. Izložba će biti otvorena od 2. do 4. marta u Art kafeu Sava Centra, uz besplatan ulaz za sve posetioce FEST-a.

Revija VR filmova je nešto sasvim novo na našim prostorima, a podrazumeva jedanaest naslova koji su snimljeni ili animirani u ovom formatu. Tokom ove trodnevne revije, posetioci će imati priliku da koriste najmoderniju opremu za gledanje filmova u VR formatu i na taj način direktno iskuse ovu inovativnu i sve popularniju oblast kinematografije. Naslovi koji će se prikazivati su „Nemir“ (Unrest VR), „Prvi utisci“ (First Impressions), „Betovenova Peta“ (Beethoven’s Fifth), „U mojim cipelama: Intimnost“ (In My Shoes: Intimacy), „Horizonti“ (Horizons), „Kiša ili sunce“ (Rain or Shine), „Čapita“ (Chapita), „Naknadni potres: neispričana priča o vodi Nepala“ (Aftershock: Nepal’s Untold Water Story) i „Munduruku: borba za odbranu srca Amazonije“ (Munduruku: the Fight to Defend the Heart of the Amazon). VR filmove će publika moći da pogleda 2, 3. i 4. marta, od 13 do 22 časa, u Art kafeu Sava Centra. 

 Ulaz je besplatan, ali zbog ograničenog broja mesta prijavljivanje je neophodno preko veb stranice British Council-a.
 

Нема коментара:

Постави коментар