недеља, 18. фебруар 2018.

ZLATNE GODINE: NAJBOLJI MUZIČKI ALBUMI 20. VEKA #1


 
Ponedeljak, 19. februar 2018. u 18:00
Dom omladine Beograda//Glavni hol
 
Tokom 2018. Dom omladine Beograda započinje mapiranje istorije popularne muzike. Svakog meseca će se razgovarati o dva ključna albuma rok i pop muzike koji su obeležili svoju epohu.

Prva sesija donosi diskusiju o legendarnim izdanjima iz godine 1978: Kraftwerk “Man Machine” i David Bowie “Heroes”. Poželjno je da se uključite i učestvujete!

Predavači ciklusa „Zlatne godine“ su Momčilo Rajin, Žikica Simić, Dragan Ambrozić.

Ciklusom razgovora pod imenom „Zlatne godine“ žele da ponude jedno novo moguće tumačenje najvažnijih autorskih dometa popularne kulture, a posebno popularne muzike XX veka. Činjenica da ova oblast nije pokrivena akademskim istraživanjima u našoj sredini, daje sasvim dovoljan razlog da se uloži napor i uz pomoć uglednih domaćih stručnjaka mapira ovu oblast, vrednujući je na način koji podstiče autentično ovdašnje razmišljanje o pomenutim fenomenima.

Metod rada će biti dijaloški, te će kroz razgovor stručnjaka i potom uključenje publike, uz slušanje muzike sa najboljih albuma rok i pop muzike, dolaziti do zaključaka koji smeštaju određena kapitalna umetnička dela iz oblasti popularne muzike na njihovo istorijsko mesto. Finale će uvek biti u raspravi sa publikom, tokom koje ćete i vi moći da kažete šta mislite!

Dom omladine Beograda jedno je od centralnih mesta dešavanja i svakodnevnog života uz i kroz popularnu muziku u Beogradu preko 50 godina, organizator prvog gostovanja grupe Kraftwerk kod nas (Tašmajdan 2005), kao i velike In memoriam večeri posvećene Dejvidu Bouviju (2016).

Serijom tribina “Zlatne godine” pokušaće da podignu na viši nivo promišljanja naš odnos prema albumima koji su oblikovali svetsku, pa i ovdašnju kulturu – njihovo mesto zaista je zlatno, kao i ono koje pripada najboljim romanima, filmovima i strip albumima. Krajnje je vreme da im se prizna ogroman značaj koji imaju, kao i uloga kulturnih temelja.

U ponedeljak 19. februara, od 18 časova u Glavnom holu Doma omladine Beograda, sa Momom Rajinom i Draganom Ambrozićem razgovaramo o dva izdanja koja su obeležila godinu 1977 i 1978: Kraftwerk “Man Machine” i David Bowie “Heroes”.


Radi se o albumima koji su spadaju u najslavnije avangardne prodore na hit liste svih vremena, umetničkim činovima koji su najavili novu epohu. Oba su proslavili futuristički koncept kao legitiman deo jezika pop kulture. Sa jedne strane stoji Dejvid Bouvi, koji je jednom od svojih najboljih ploča “Heroes” obezbedio sebi novu mladost i upisao se u najveće heroje novotalasne generacije i modernog doba uopšte, dajući mu definitivnu anti-himnu. Sa druge strane stoje Krafwerk, koji su sa “Man Machine” dosegli neočekivani mainstream uspeh, nagoveštavajući jedno novo doba koje od njih počinje, doba postmodernizma i posthumanizma.

Momčilo Rajin i Dragan Ambrozić su poznati muzički kritičari iz Srbije, sa višegodišnjim karijerama u novinarstvu i uređivanju medija.

Нема коментара:

Постави коментар