уторак, 20. фебруар 2018.

Festić - filmovi za najmlađe na 46. FEST-u


Ljubav prema filmu neguje se od malih nogu, a s tim na umu, na 46. FEST-u biće održan i program Festić u okviru koga će najmlađi filmofili moći da pogledaju pet ostvarenja. 

 
Neverovatna priča džinovske kruške je animirani film koji dolazi iz Danske i namenjen je najmlađim gledaocima. Ova vesela priča prati stanovnike jednog gradića koji zapadne u nevolju kad njihov voljeni gradonačelnik nestane. Slon  Sebastijan i mačka Mičo u okeanu pronalaze poruku u boci od gradonačelnika koji im kaže da je zarobljen na jednom ostrvu i daje im instrukcije da posade seme koje im šalje. Iz semena izrasta džinovska kruška koju junaci pretvaraju u brod i kreću na uzbudljivu pomorsku avanturu u potrazi za misterioznim ostrvom koje krije nestalog gradonačelnika.


Osloni se na Pita je moderni vestern o prijateljstvu petnaestogodišnjeg Čarlija i jednog ostarelog trkačkog konja. Tražeći posao tokom leta, Čarli se zapošljava na hipodromu i otkriva duboku ljubav prema životinjama, a posebno se vezuje za konja po imenu Osloni se na Pita, koji je pri kraju svoje karijere. Kada sazna da Pitov vlasnik planira da ga se otarasi, Čarli zajedno sa svojim dragim konjem kreće na dug put kroz planine i ravnice američkog zapada, sa ciljem da se domogne kuće svoje tetke koja će im obojici pružiti utočište. 



Film Nadarena postavlja pitanje kako omogućiti običan život jednoj krajnje neobičnoj devojčici. Malena Meri živi sa svojim ujakom Frenkom (Kris Evans) u jednom gradiću na Floridi. Ali čini se da je njenom bezbrižnom detinjstvu došao kraj kada krene u prvi razred gde se otkrije da ima neverovatan dar za matematiku. Frenk se toga i plašio, budući da je i Merina pokojna majka bila matematički genije, kao i njena baka koja sada želi da preuzme kontrolu nad unukinim vaspitanjem i upiše je u privatnu školu. Verujući da je ovaj dar istovremeno i prokletstvo, Frenk će dati sve od sebe da zaštiti sestričinu i pruži joj normalno detinjstvo. 



Svi su čuli za Vini Pua, ali malo ko zna da za voljenog dečijeg junaka postoji inspiracija u stvarnom životu. Film Zbogom, Kristofere Robine bavi se upravo piscem A. A. Milnom i njegovim odnosom sa sinom Kristoferom Robinom, koji je zajedno sa svojim plišanim igračkama poslužio kao uzor za svet Vini Pua. U glavnim ulogama našli su se Domnal Glison i Margo Robi koji tumače čuvenog pisca i njegovu ženu. Ova dirljiva priča ipak je za nešto starije gledaoce, budući da ne preza i od malo ozbiljnijih tema i iskrenog prikaza stvarnosti.




Leto 1993.  prikazuje odrastanje jedne šestogodišnje devojčice koja je primorana da napusti Barselonu nakon smrti majke i odlazi na selo da živi sa ujakovom porodicom. Iako joj je u početku teško da se prilagodi novoj stvarnosti, tokom jednog dugog, toplog leta ona će naučiti da se nosi sa tugom zbog gubitka majke i pažnjom i ljubavlju koje joj njena nova porodica pruža.

Нема коментара:

Постави коментар