четвртак, 11. октобар 2018.

Otvoren IX Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom – Bosifest


Deveti Beogradski internacionalni filmski festival osoba sa invaliditetom, BOSIFEST, pod sloganom "Rampa!", otvoren je sinoć u Amfiteatru Sava centra.



Na ovogodišnjem festivalu biće prikazano 15 filmova koje je odabrao selektor Goran Radovanović, i to 10 u takmičarskom i pet u revijalnom programu. Na otvaranju su govorili Darko Ivić, direktor Festivala, Gordana Cvetković, rukovodilac Centra za socijalnu inkluziju Ministarstva prosvete, Nenad Nerić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, kao i gruzijski reditelj Vato Kuntsev, čiji je film "Prozirni svet" otvorio festival. Ceremoniju otvaranja vodila je glumica Aleksandra Anja Alač.



Direktor festivala Darko Ivić rekao je da je ove godine posebno ponosan na žiri koji čine naš proslavljeni reditelj, pisac i profesor Goran Marković, poznati glumac i profesor Dragan Petrović Pele i talentovana mlada glumica Jovana Stojiljković.

"Sa ovakvim žirijem ne moram da brinem o kredibilitetu Bosifesta. Naš festival radi na senzibilizaciji mladih, što znači da je edukativnog karaktera, i kroz njega će u naredna tri dana, što kroz projekcije i radionice, proći preko 2000 mladih ljudi. I ako samo 1 posto od njih promeni mišljenje o osobama sa invaliditetom i prevaziđe predrasude, možemo biti zadovoljni. Ako sutra, kao advokati, lekari, umetnici, se sete Bosifesta i omoguće invalidima kroz nove zakone da bolje i ostojanstveno žive, mi smo uradili odličnu stvar. 

Potrebno je da ne radimo samo na uklanjanju fizičkih, već i mentalnih barijera. Drago mi je da živim u Beogradu, koji prepoznaje različitosti i njegove prednosti, i Bosifest sigurno doprinosi tome. Nadam se da ćete uživati tri dana uz filmove, jer ćete imati šta da vidite", rekao je Darko Ivić.




Нема коментара:

Постави коментар