четвртак, 11. октобар 2018.

Устав Републике Хрватске на сцени Звездара театра



Након великог успеха једног од најхрабријих филмова новог миленијума, „Устав Републике Хрватске“, са позорнице Сатиричког казалишта Керемпух стиже и истоимена представа, која ће бити изведена 16. октобра, у 19:30 на Сцени Данило Бата Стојковић.


Устав Републике Хрватске, Анте Томића и Рајка Грлића, у режији Винка Брешана окупила је глумачку екипу у саставу: Борко Перић, Никша Бутијер, Ана Марас Хармандер, Дамир Пољичак, Матија Шакороња, Ведран Мликота / Хрвоје Кечкеш.


Професор Вјеко живи у центру Загреба с Хрвојем, непокретним оцем, некадашњим усташким официром. Вјекин ужитак су ноћне шетње када, обучен као жена, лута градом. У једној од тих шетњи претуче га група младића.




У болници га препозна Маја, медицинска сестра која живи у подруму његове зграде. Од тога тренутка Маја почиње да се брине о њему и његовом оцу. Заузврат Вјеко Мајином мужу, полицајцу Анти, помаже да припреми испит из Устава Републике Хрватске… Тако почиње ова прича о љубави и мржњи, прича о четворо врло различитих људи које је судбина изненада учинила међусобно зависним…


  „Устав Републике Хрватске врло је интимна, љубавна прича о четворо људи који живе у истој стамбеној згради у центру Загреба. Прича је то о људима који су међусобно врло различити, од друштвеног статуса до сексуалне оријентације, од политичког светоназора до религија којима припадају или не припадају. У нашој причи, осим простора, спајају их и њихови, често супротстављени, "демони прошлости". Демони који их терају да живе више у прошлости, но у садашњости.

Свестан сам да причати о томе није ни једноставно ни лако. Исто тако знам да се у таквој причи понекад мора бити директан, чак и груб. Уз све то моја намера је врло једноставна, желим да се бавим живим људима, не мртвим идејама. Зато од ове приче и њених јунака не намеравам да правим "трагедију". Свакако, намара ми је да о свим тим "тешким стварима" причам с малим, једва приметним смешком на лицу, с топлином с којом се може волети и најнегативнији јунак.
“, 
изјавио је Рајко Грлић.


Глумачка екипа „Устава Републике Хрватске“ након учешћа на „Јоаким Интерфесту“ у Крагујевцу и на Данима Зорана Радмиловића у Зајечару стиже и у Београд, где ће на сцени Звездара театра извести овај комад. 

Карте за овај термин су распродате.

Нема коментара:

Постави коментар