среда, 3. октобар 2018.

EUNIC konferencija: “KAKVA NAM BIBLIOTEKA TREBA?”


U Narodnoj biblioteci Srbije održaće se 26. oktobra od 9 do 17 časova međunarodna konferencija posvećena bibliotekama pod nazivom „Kakva nam biblioteka treba?“ na kojoj će učestvovati vodeća imena iz oblasti bibliotekarstva iz inostranstva i naše zemlje. Eminentni stručnjaci predstaviće najnovije tendencije i uspešne primere iz prakse koji doprinose razvijanju čitalačkih navika i pružanju kvalitetnih usluga. 

Prvi panel konferencije posvećen je korisnicima, dok su usluge u fokusu drugog dela. Na konferenciju se prijavilo više od 140 bibliotekara iz regiona što potvrđuje činjenicu da su susreti bibliotekara neophodni i dragoceni za razmenu iskustava u vreme kada se susreću sa brojim problemima i izazovima. Konferenciju organizuje EUNIC Srbija, mreža kulturnih centara zemalja EU u Srbiji (Institut Servantes, Goethe-Institut, Francuski institut, Italijanski institut za kulturu i Austrijski kulturni forum) u partnerstvu sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, i uz saradnju Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke grada Beograda, Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“ i Katedre za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu




Konferencija je namenjena stručnoj javnosti. 
Ulaz slobodan. 
Broj mesta je ograničen. 
Neophodna prijava putem emaila eunicbglibraries@gmail.com
 
U trenutku kada se brojne biblioteke, kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu, suočavaju sa smanjenim brojem korisnika i pitanjem opstanka, važnost čitanja i očuvanje biblioteka postaje goruće pitanje za svako demokratsko društvo koje teži da sačuva pismenost svoje nacije. Na sreću postoje odlični primeri iz prakse koji pokazuju da je moguće i suprotno, da se biblioteke razvijaju i bivaju bezbedna mesta za obrazovanje, zabavu i pristup informacijama. U okviru konferencije predstaviće se “dream team” evropskog bibliotekarstva poput Rafaele Miler i Astrid Mekl iz Nemačke koje će predstaviti isprobane ideje kako zainteresovati mlade i adolescente za biblioteke. Jasmina Ninkov, direktorka Biblioteke grada Beograda, predstaviće mrežu lidera iz celog sveta INELI i odgovoriće publici na pitanje šta treba naučiti da bi postao uspešan inovator u oblasti bibliotekarstva. Magdalena Šnajder iz Biblioteke grada Beča predstaviće program “Av-av! Deca uče da čitaju uz pomoć pasa” projekat namenjen deci sa poteškoćama u čitanju. Žilijen Pot iz Francuske otkriće nam kako stanovnici grada Sirena učestvuju u radu biblioteke. U ovom gradiću je 20% stanovnika učlanjeno u gradsku medijateku. Dobrila Begenišić, Jelena Benić i Dragana Milunović iz Narodne biblioteke Srbije predstaviće bibliotečke usluge za osobe trećeg životnog doba i osobe sa poteškoćama u čitanju. U okviru drugog panela posvećenog razvoju bibliotečkih usluga predstaviće se Enkarnasion Fuentes Melero, direktorka biblioteke Univerziteta u Almeriji, sa temom prilagođavanja prostora biblioteka novim potrebama korisnika. Adam Sofronijević iz Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” predstaviće tri ključna izazova sa kojima će biblioteke morati da se suoče: gejmifikacija, dematerijalizacija i mašinsko učenje. Gošća iz Italije, Antonela Anjoli izložiće svoje stanovište da su nam neophodne biblioteke koje će biti ležernija i spontanija mesta i koja će zadovoljavati i nove potrebe korisnika. Na tu temu nadovezaće se i Bogdan Trifunović, direktor Gradske biblioteke iz Čačka i predsednik Bibliotekarskog društva Srbije, koji će se osvrnuti na važnost enterijera biblioteka u funkciji interakcije sa korisnikom XXI veka.
Susret bibliotekara i razmena iskustava je od važnosti za razvoj struke i za lakše suočavanje sa izazovima pred kojima se biblioteke susreću u vreme tehnologija i brzih promena. Turbulentno okruženje nudi jedinstvenu priliku za bibliotekare da redefinišu šta znači biti dobra javna biblioteka, ali i da se skrene pažnja javnosti na važnost biblioteka koje doprinose  širenju znanja i razvoju novih oblika pismenosti.
EUNIC u Srbiji čine instituti za kulturu država Evropske Unije i odeljenja za kulturu ambasada čiji je cilj da promovišu evropsku kulturu. EUNIC u Srbiji je jedan od prvih ogranaka u svetu.
Misija Delegacije Evropske unije (EU) u Republici Srbiji je da obezbedi adekvatno predstavljanje EU u Srbiji, da promoviše i štiti vrednosti i interese EU i njenih država članica, kao i da podrži proces pristupanja Srbije EU, između ostalog uspešnim sprovođenjem programa pomoći EU. Delegacija EU od 2014. godine sarađuje sa 48 biblioteka širom Srbije putem EUTEKA – EU U TVOJOJ BIBLIOTECI mreži (www.euinfo.rs/euteka ).

Нема коментара:

Постави коментар