петак, 12. октобар 2018.

VII Getefest- Bez dodira



 
 

Ovogodišnje izdanje Festivala savremenog nemačkog filma Getefest  otvorilo je, posle uvodnog, pozdravnog obraćanja Sunčice Šido, koordinatorke programa kulture u Gete institutu i atašea za kulturu pri Nemačkoj ambasadi u Beogradu Kristijana Rajsmilera (Christian Reißmüller), ostvarenje Bez dodira ( Touch Me Not, RO/DE/CZ/BG/FR, 125 min.) koji se na 68. Berlinalu okitilo Zlatnim medvedom. 


Film preispituje kako ljudi doživljavaju svoju i tuđu telesnost i seksulnost u nekim specifičnim slučajevima (psihičke ili fizičke animalije).
 

U formatu dokumntarnog filma upoznaje nas sa ženom (Laura) koja ne podnosi dodire.

 

Drugi junak je Krisitjan, osuđen da živi u obogaljenom telu, ali zbog toga ne gubi niti nadu niti radoznalost. 

Triling kruniše Tomas, ćelave glave takođe s frustracijama iz detinjstva koji je pred svoje telo stavio brojne inhibicije, ali ga to ne isključuje iz ove skupine s podigutim barijerama, ali željama da se u punom kapacitetu uživa u životu i životnim radostima.


Lično ne vidim ovde ništa šokantno u ovom ostvrenju, možda onima koji nemaju razumevanja za drugačije i po shvatanju i po izgleda i po ponašanju, koji život ne sagledavaju objektivno i u svim njegovim pojavnim oblicima. Za svakog treba da ima sunca pod ovim nebom. 

Jedina primedba filmu, koji svesno ima spori ritam kako bi bolje dočarao likove i njihove strahove i težnje, je njegova dužina. Kraće i sažetije, ne bi izgubilo na efektnosti, već  držim još i dobio. Znatno.

Režija: Adina Pintili
Scenario: Adina Pintili
Uloge: Laura Benson, Tomas Lemarkis, Hermann Miler…
Nagrade: Berlinale 2018: Zlatni medved

Нема коментара:

Постави коментар